Gå direkt till innehåll
Foto: Markus Nilsson
Foto: Markus Nilsson

Nyhet -

Besöksrekord i Kärnan - firar med helgöppet i november och december

2022 är redan ett rekordår för det medeltida borgtornet Kärnan i Helsingborg. 34 884 besökare fram till september är den högsta besökarsiffran på tio år. På grund av det stora intresset håller tornet öppet på helgerna under november och december.

Kärnan har haft väldigt bra besökssiffror under året – ett toppenår helt enkelt. Fram till och med september hade 34 884 personer besökt tornet. Detta är ett rekord för de tio senaste åren. 2019 uppmättes besöken till 32 700 vilket då var den hittills högsta besökssiffran. Med de 146 trappstegen inuti Kärnan har besökarna tillsammans i år tagit över fem miljoner trappsteg.

En anledning till det stora besökarantalet är förmodligen mängden aktiviteter som arrangerats i och utanför borgtornet.

– Vi har haft en helt ny besöksupplevelse med en digital projektion på Kärnans tredje våning som på ett nytt sätt har förmedlat Kärnans medeltida historia. Vi har också haft en unik spelning med The Sounds på Kärnans takterrass under H22 City Expo och under hela högsäsongen har sommarpraktikanter erbjudit guidningar av tornet, säger avdelningschef Therese Kruse.

Även arrangemangen utanför har lockat in besökarna.

– Det var väldigt många som passade på att besöka oss när stadsmässan H22 City Expo invigdes. Under H22 fanns det både en utställning om Industri- och slöjdutställningen 1903 och en fantastiskt fin återbrukspaviljong som lockade publik till området. Jag hoppas att det extra öppethållandet under årets sista månader kan locka ännu fler besök till Kärnan. Kanske kan vi nå ännu högre upp och hinna med 5,5 eller kanske till och med 6 miljoner trappsteg, avslutar Therese Kruse.

Extra öppethållande under november och december
Besökarrekordet under 2022 firas med att hålla öppet på helgerna under november och december, vilket är första gången på tio år. Kärnan kommer att vara öppen varje helg klockan 11.00–15.00. Under julskyltningssöndagen har besökarna även en unik möjlighet att besöka Kärnan under dagens mörka timmar då öppettiden förlängs till 18.00.

Vad: Kärnan håller extra öppet på helgerna under november och december.
Var: medeltida borgtornet Kärnan i Slottshagen, Helsingborg.
När: öppet varje helg 11.00–15.00 under november och december. Även öppet under julskyltningssöndagen fram till 18.00.

PRESSBILDER

Kontaktpersoner
Therese Kruse, avdelningschef, Helsingborgs museum.
0705-79 45 14 eller therese.kruse@helsingborg.se

Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55