Gå direkt till innehåll
Mattias Beijmo och Annah Björk föreläser den 13 september om den tysta döden på Medelhavet. Även information om hur du kan engagera dig lokalt för nyanlända.
Mattias Beijmo och Annah Björk föreläser den 13 september om den tysta döden på Medelhavet. Även information om hur du kan engagera dig lokalt för nyanlända.

Nyhet -

Den tysta döden på havet - föreläsning den 13 september

Tänk om hundratals flyktingar om dagen kom över Öresund till Helsingborg i skraltiga överfyllda fartyg? Det är verklighet på Medelhavet i dag. Vissa av dem kommer fram, några kommer hit. Tusentals dör på vägen.

År 2015 blev det flyktingkris i Europa och rekordmånga sökte asyl i Sverige, 163 000 personer. 1763 nyanlända flyktingar beviljades uppehållstillstånd i nordvästra Skåne. Engagemanget i Sverige blev stort – folk skanderade ”refugees welcome”, insamlingar gjordes och hela landet slöt upp för att hjälpa de nyanlända. Nu är det 2017, EU har ingått ett avtal med Turkiet, flyktingströmmen hit har avstannat men människor har inte slutat fly eller dö på Medelhavet. Förra året drunknade över 5000 personer.

Den 13 september, klockan 18 på Helsingborgs stadsbibliotek är du välkommen på ett samtal av författarna Mathias Beijmo och Anna Björk som skrivit boken ”Båt 370 – Döden på medelhavet”. Boken beskriver en av alla dessa bortglömda tragedier som inte når nyheterna.

– Jag ska behandla den här båten som svenska myndigheter eller tidningar hade gjort om det varit ett kryssningsfartyg i Östersjön som sjönk. I stället för ännu en båt full av flyktingar, säger Annah Björk om sitt medförfattarskap.

Boken är ett skrämmande reportage inifrån Turkiet, om de livsfarliga båtresorna på havet, om svek och om medmänsklighetens gränser.

Helsingborgs volontärcenter kommer även finnas på plats för att berätta hur du kan engagera dig för nyanlända på plats i Helsingborg.

Samtalet är ett samarbete mellan Helsingborgs bibliotek, Helsingborgs volontärcenter och Europa Direkt Skåne Nordväst.

Tid: Onsdag den 13 september, klockan 18

Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Café Birger.

Fri Entré

Mer information: Karin Falk, europadirekt@helsingborg.se,  073 15 32 750

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55