Gå direkt till innehåll
Textil Design-eleverna på Nicolaiskolan i Helsingborg färdigställer tennisbollsklänningen tillsammans. I bild från vänster till höger Elias Rosdahl, Malena Ohlsson, Embla Chrona (sitter ner), Melissa Eriksson.
Textil Design-eleverna på Nicolaiskolan i Helsingborg färdigställer tennisbollsklänningen tillsammans. I bild från vänster till höger Elias Rosdahl, Malena Ohlsson, Embla Chrona (sitter ner), Melissa Eriksson.

Nyhet -

Förstaårselever på Nicolaiskolan får försmak av modebranschen i annorlunda designuppdrag

Vad sägs om att skapa en klänning av återanvända tennisbollar? Textil Design-elever tog sig an ett annorlunda designuppdrag, som ligger helt i linje med Sveriges hållbaraste gymnasieskola - Nicolaiskolan i Helsingborg.

Ett designuppdrag från idé till färdig produkt

Tidigare i våras kontaktade en inredningsdesigner på företaget Kantikant Nicolaiskolan för ett samarbete i ett uppdrag åt padelföretaget Racqet

- Inredningsdesignern skulle projektleda öppnandet av en ny butik i Helsingborg. Hon ville ge unga under utbildning en möjlighet att bidra och undrade om våra elever var sugna på att skapa en tennisbollsklänning till invigningen, som är nu till helgen 23-25 april. Och självklart var de det! berättar Anna Falk, yrkeslärare på Nicolaiskolan.

    Eleverna i årskurs 1 satte igång var och en med att skapa sitt designförslag av tennisbollsklänningen. Sedan valde inredningsdesignern ut de förslag som passade bäst in på företagets vision och eleverna samarbetade vidare med vald design, som ett team, för att färdigställa klänningen.

    I uppdraget har eleverna jobbat med olika moment från idé till färdig produkt med bland annat modeteckning, konstruktion, problemlösning och skapande i annorlunda material.
    Öppna dörrar mot omvärlden

    - För oss är det viktigt att våra elever jobbar projektinriktat tillsammans med andra elever och med beställare från branschen. Då lär eleverna mer och blir förberedda, oavsett om de vill starta eget direkt efter gymnasiet eller plugga vidare i Sverige eller utlandet, säger Anna Falk.

    Helsingborgsbaserade Tretorn skänkte använda tennisbollar till elevernas designuppdrag.
    - Det går helt i linje med hur vi jobbar med hållbarhet på Nicolaiskolan oavsett program. Även modeindustrin går mot en mer hållbar, genuin och nära produktion, berättar Anna.

    - Det är roligt att ge unga en möjlighet att visa sin kreativitet för en större publik och elevernas tennisbollsklänning är välgjord och sticker verkligen ut. Vi hoppas på en ögonbrynshöjare i helgen!, säger Magnus Månsson, VD på Tretorn och Racqet.

    En kreativ och utmanande design

    Att designa en annorlunda klänning tillsammans passade eleverna som hand i handske. Elias Rosdahl är en av eleverna i årskurs 1:
    - Det var kul att samarbeta med ett stort företag i en riktig beställning.
    - Ja, det var verkligen kul att vi fick möjlighet att visa vad vi lärt oss, säger klasskompisen Embla Chrona och Mariam Abid Ali håller med:
    - Det var utmanande också och vårt samarbete gjorde allt bättre.

    - Ett sådant uppdrag är ett kvitto på att vi har en utbildning av hög kvalitet och att den kompetens eleverna besitter efterfrågas i arbetslivet, avslutar yrkesläraren Anna Falk stolt.

    Nyfiken och vill veta mer? 

    Kontakta yrkeslärarna på Nicolaiskolans Hantverksprogram, inriktning Textil Design:
    Anna Falk, Anna.Falk2@helsingborg.se, 0739-982558
    Therese Svensson, therese.svensson@helsingborg.se, 0732-315908

    Nicolaiskolan i Helsingborg är gymnasieskolan för dig med kreativitet, skapande och entreprenörsanda. nicolaiskolan.helsingborg.se

    Nicolaiskolan är en del av Helsingborgs stads skolor, som är det gemensamma namnet på våra drygt 120 kommunala grundskolor, förskolor, särskolor och gymnasieskolor. Här jobbar tusentals medarbetare för att hjälpa vartenda barn att lyckas. Tillsammans skapar vi den bästa skolan för varje barn och elev. helsingborg.se/hss

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55