Gå direkt till innehåll
Hälsosamma grepp om kultur i Helsingborg

Nyhet -

Hälsosamma grepp om kultur i Helsingborg

Kultur för hälsa är ett arbete som drivs av kulturförvaltningen tillsammans med vård och omsorgsförvaltningen i Helsingborg. Arbetet som tar utgångspunkt i stadens kulturprogram är långsiktigt men redan på kort sikt börjar initiativet att synas. Bland annat genom en ny utbildning i värdskap för personer med funktionsvariationer och en alldeles egen melodifestival.

Rätt att uttrycka sig genom konst och kultur, tillgängliga och jämställda mötesplatser, delaktighet och medskapande på kulturplatserna. Ja, det är budskapet i Helsingborgs kulturprogram och är en del av det som motiverar till projektet Kultur för hälsa. Initiativet är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi har hittat ett bra samarbete med vård- och omsorgsförvaltningen som möjliggör den här typen av initiativ. Vi har också tagit fram en plan för hur kultur och omsorg kan förenas och tillsammans generera insatser till dessa målgrupper som inte är så synlig i samhället, säger kulturstrateg Katarina Kristiansson på kulturförvaltningen i Helsingborg.

Samarbetet mellan kulturförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen har utvecklats under det senast året. Planen Kultur för hälsa 2023-2026 och tillhörande aktivitetsplan kommer att bidra till ett ökat fokus på äldre och personer med funktionsnedsättning.

– Kultur är en viktig del för alla människor och jag är så glad för hur våra förvaltningen samarbetar kring kultur för hälsa, säger Annika Andersson omsorgsdirektör.

Värdskap och Mello
I den gemensamma planen för Kultur för hälsa finns det skrivet att projektet ska främja kunskapsutveckling och utveckla kulturutbudet. Två insatser som är sprungna ur det är utbildning inom värdskap och en egen melodifestival för personer med funktionsvariationer. Bakom dessa två satsningar står studieförbundet Bilda, som arbetar inom projektet Kultur för hälsa i Helsingborg.

Lars Palmgren som arbetar som kultur- och fritidsledare inom vård- och omsorgsförvaltningen har i många år arbetat med fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning och då är det viktigt att se individen och hens möjligheter, i stället för begränsningarna.

– Att arrangera en stor variation av aktiviteter, så att alla kan ha en aktiv och meningsfull fritid är viktigt och därför är vårt samarbete värdefullt, säger Lars Palmgren som är fritidsledare.

– Vi insåg att det faktiskt inte finns en sådan här utbildning för personer med funktionsvariationer och att de också behöver ha kompetens och utbildning för att kunna utföra sina jobb på exempelvis caféer och secondhandbutiker. Därför valde vi starta denna utbildning och inrikta den mot kundbemötande och värdskap. Och eftersom vi också anordnar musiktävlingar, såsom Talangjakten och Musikschlaget, kändes det även självklart att lägga till värdskap inom musik, berättar Sara Sivertsson som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Bilda Sydväst.

    När och var äger arrangemangen rum?

  • Utbildningen i värdskap för personer med funktionsvariationer: 26–27 april på Dunkers kulturhus.
  • Musikschlaget 14 maj på Dunkerskulturhus
  • Mer information

    Musikschlaget 2023 - deltävling Helsingborg | Facebook

    Musikschlaget | Studieförbundet Bilda

    Kurs i värdskap | Studieförbundet Bilda

    Kontaktpersoner

    Katarina Kristiansson, kulturstrateg Helsingborgs stad
    0702-10 63 82 eller katarina.kristiansson@helsingborg.se

    Sara Sivertsson, verksamhetsutvecklare Kultur & Hälsa på Bilda Sydväst
    031-730 35 35, 072-14 17 617 (SMS) eller sara.sivertsson@helsingborg.se

    Lars Palmgren, kultur och fritidsledare på vård och omsorgsförvaltningen.
    0723-83 45 04 eller lars.palmgren@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55