Gå direkt till innehåll
Foto: Anna Bank
Foto: Anna Bank

Nyhet -

Helsingborgs skolmuseums samling får ny plats och ny roll

Helsingborgs skolmuseum som öppnade 1985 lägger ner sin verksamhet under våren 2023. Men mycket av skolmuseisamlingen kommer att leva vidare i Helsingborgs museums samling och i Stadsarkivet. Målsättningen är att många av föremålen ska kunna användas i kulturförvaltningens pedagogiska arbete och som utställningsföremål.

Helsingborgs skolmuseum öppnade 1985 i Östra skolan vid nuvarande Slottsvångsskolan. Museet har samlat och visat föremål och arkivalier från framför allt folkskolans verksamhet i staden och förvaltats ideellt av Helsingborgs skolmuseiförening. Under våren 2023 avvecklas föreningen och Skolmuseet läggs ner. Vid möte 2023-02-01 beslutades i styrelsen för Skolmuseet att samlingen, i enlighet med föreningens förvaltningsplan, skänks till Helsingborgs stad i sin helhet. Kulturförvaltningen tar, i samråd med föreningen, ansvar för att tömma huset innan 30 juni 2023.

Ett uppdrag för Helsingborgs museum och stadens stadsarkiv
Helsingborgs museum har fått i uppdrag att hantera museisamlingen. Målet är att så mycket som möjligt av samlingen ska tas tillvara inom Helsingborgs stads verksamheter. En person har anställts för att projektleda tömningen av byggnaden och ansvara för fördelningen av samlingen. Museets personal, som är experter på olika föremålskategorier samt förvaltning, och personal från Stadsarkivet deltar i genomgången av samlingen. Helsingborgs museum och Stadsarkiv har tilldelats uppdraget eftersom verksamheterna har möjlighet att långsiktigt och professionellt förvalta föremålen och arkivmaterialet i ändamålsenliga magasin och arkiv. Föremålen kommer väljas ut enligt följande principer:

  1. Föremål med musealt värde som bör ingå i Helsingborgs museisamling eller i Stadsarkivets samling.
  2. Föremål som kan användas i Helsingborgs museums pedagogiska verksamhet eller i den nya lokalhistoriska utställningen som öppnar i Dunkers kulturhus 2024.
  3. Föremål som kan återföras till Helsingborgs stads skolor och användas som utställningsföremål.
  4. Övriga föremål som inte tas hand om enligt ovan kommer erbjudas till lokala, regionala och nationella museer och föreningar.
  5. Trasiga föremål kasseras.
  6. Dubbletter eller föremål som av annan anledning inte bär ett musealt värde kommer att skänkas till välgörande ändamål.


Kontaktpersoner
Therese Kruse, avdelningschef, Helsingborgs museum.
0705-79 45 14 eller therese.kruse@helsingborg.se

Anna Kron Tegnér, antikvarie, Helsingborgs museum.
0702-10 45 34 eller Anna.Tegner@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55