Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Skolelever beslutar om EU:s migrationspolitik

Debatter, överläggningar och kompromisser står på schemat när elever på Olympiaskolan i Helsingborg ikläder sig rollen som europaparlamentariker för en dag. Den 16 mars kommer de att ta ställning till en av EU:s hetaste frågor just nu.

– Varje elev har tilldelats ett land och ett politiskt parti. På rollspelsdagen ska de agera som en europaparlamentariker med den bakgrunden. Eleverna har också fått ett lagförslag om asyl- och flyktingpolitiken som de ska debattera och rösta om, berättar Katarina Erbacke, samordnare för Europa Direkt Skåne Nordväst.

EU-rollspelet är avslutningen på flera veckors EU-undervisning på skolan. Genom föreläsningar och workshops har elever i tre klasser fått en inblick i hur man tar beslut i EU och lärt sig om Europaparlamentets roll i EU-samarbetet.

– Vi tror att ett EU-rollspel gör EU-frågorna mer levande för eleverna. Förhoppningsvis bidrar det också till ett ökat intresse för EU och att de blir mer motiverade att engagera sig i frågor som rör EU, Europa och världen, säger Christel Haig, lärare i samhällskunskap på Olympiaskolan.

Europaparlamentet består av 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna. Ledamöterna är uppdelade i åtta partigrupper efter politisk tillhörighet. I EU-rollspelet kommer de fem största partigrupperna vara representerade och eleverna spelar ledamöter från sex medlemsländer (Tyskland, Grekland, Frankrike, Finland, Storbritannien och Ungern).

Datum: onsdag den 16 mars

Tid: klockan 08:30–15:45

Program: Se bilaga.

Arrangörer: Europa Direkt Skåne Nordväst och Olympiaskolan.

Mer information

Katarina Erbacke, samordnare Europa Direkt Skåne Nordväst

072-993 69 18

katarina.erbacke@helsingborg.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55