Gå direkt till innehåll
Välkommen 7 mars till ett samtal som djupdyker i vårens stora politiska händelser utifrån frågeställningar om populism och nationalism.  Foto: Evert Barnes från flickr
Välkommen 7 mars till ett samtal som djupdyker i vårens stora politiska händelser utifrån frågeställningar om populism och nationalism. Foto: Evert Barnes från flickr

Nyhet -

Rättelse! Trump, Brexit och europeiskt supervalår - ​​panelsamtal

Donald Trump är president i USA och Storbritannien är på väg ut ur EU. I år är det europeiskt supervalår med val i bland annat Nederländerna, Frankrike, och Tyskland. Högerpopulistiska partier förväntas bli de stora vinnarna. Varför är populism så populärt och vad betyder det för demokratin?

Donald Trump skanderade ”America first” i sitt installationstal och även Le Pen i Frankrike, Geert Wilder i Nederländerna och Alternativ för Tyskland lovar att sätta nationalstaten i första rum. Brexitkampanjen var fylld av främlingsfientlighet och gick under slagorden ta tillbaka vårt land.

– Stängda gränser, antietablissemang och antiglobalisering har blivit vardag. Högerpopulistiska partier är på stark framväxt i hela västvärlden säger Karin Falk, samordnare på Europa Direkt Skåne Nordväst.

Gemensamt för populism är att fienden finns i form av etablissemanget - i Washington, i Bryssel, hos liberala politiker, i media. En annan fiende finns hos invandrare, framförallt hos muslimer.

Antiglobalisering präglade året 2016 med gränskontroller inom EU, Brexit, Trump. Vad har vi att vänta oss 2017? Om två veckor är det val i Nederländerna, nu i mars ansöker Storbritannien om utträde ur EU och i maj kan Le Pen vara president i Frankrike.

Välkommen på ett samtal som djupdyker i vårens stora politiska händelser utifrån frågeställningar om populism och nationalism.  
 
I panelen:
- Agneta Ramberg - utrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio
- Tina Acketoft - riksdagledamot för Liberalerna
- Olof Larsson - forskare i statvetenskap på Göteborgs Universitet.
- Moderator: Cecilia Garme - statsvetare, politisk frilandsjournalist och tidigare politisk reporter på Expressen.
 
Datum: tisdag 7 mars

Tid: kl 18:00

Plats: Café Birger, Helsingborgs stadsbibliotek

Samtalet arrangeras av Europa Direkt Skåne Nordväst, Helsingborgs stadsbibliotek och Studieförfundet Sensus. Fri entré


Foto: Evert Barnes från flickr

Mer information: Karin Falk - Samordnare på Europa Direkt Skåne Nordväst vid kontaktcenter

karin.falk@helsingborg.se, telefonnummer: 073 15 32 750

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55