Gå direkt till innehåll
Yrkesmässa för skolelever i nordvästra Skåne öppnar dörrar till framtida karriärval

Nyhet -

Yrkesmässa för skolelever i nordvästra Skåne öppnar dörrar till framtida karriärval

Helsingborgs stad och branschföretag i regionen arrangerar Yrkesmässa där fokus ligger på valkompetens för skolungdomar och stärka framtidens kompetensförsörjning. skolungdomar från hela nordvästra Skåne är anmälda till Tryckeriet för att lära sig om olika yrken, testa på arbetsuppgifter och få kunskap om olika karriärval.

Den 4-5 april är skolungdomar i årskurs 7 från hela nordvästra Skåne anmälda till en Yrkesmässa på Tryckeriet i Helsingborg. I år är det över 40 medverkande arbetsgivare på plats.

– Målet är att väcka nyfikenhet och öka kunskapen om arbetslivets möjligheter, yrkesroller och arbetsuppgifter, säger Pia Zachrison, projektledare Yrkesmässan.

Mässan är uppdelad i olika "branschvärldar" med många roliga aktiviteter och tävlingar kopplat till olika yrken. Elever möter yrkesföreträdare från flera olika branscher där de har möjlighet att samtala, ställa frågor och knyta kontakter. Målet är att väcka nyfikenhet och öka kunskapen om arbetslivets möjligheter, yrkesroller och arbetsuppgifter.

– Yrkesmässan är en studie- och yrkesvägledande aktivitet för att ge våra elever likvärdiga möjligheter att möta yrkespersoner och prova på arbetsuppgifter med både kända och okända yrken. De kända yrkena kan överraska med innehåll, arbetsuppgifter och vilka kompetenser som krävs. De okända yrkena kan bli nya mål att sträva efter och yrkespersonerna nya förebilder. Yrkesmässan är en direkt dialog mellan studie- och yrkesvägledare, lärare, eleverna och arbetslivet. Vi hoppas att nya kontakter knyts för fortsatta samarbeten, säger Marlene Klit Welin, SYV-Strateg vid Skol- och fritidsförvaltningen.

Branschföretag får möjlighet att samtala med framtidens kollegor och hjälpa med information om framtidsmöjligheter och utbildningsvägar. Det långsiktiga målet är att branscherna lättare ska kunna rekrytera utbildad personal.

– Många arbetsgivare efterfrågar idag mer kontakt med grundskolan och ungdomar för att inspirera och locka fler unga till sin bransch. Yrkesmässan är därför ett utmärkt tillfälle att visa upp olika yrken och låta ungdomarna testa på olika prova-på-aktiviteter. Att det finns en god kontakt med arbetslivet från tidig ålder är helt avgörande för den framtida kompetensförsörjningen, säger Emma Frank Landgren, Strategisk utvecklare vid Arbetsmarknadsförvaltningen.

Mässan är en av flera aktiviteter i det långsiktiga arbetet för att öka samverkan mellan skola och arbetsliv. För eleverna är Yrkesmässan en förberedelse inför höstens gymnasiemässa.

Media är mycket välkommen att delta på mässan.

När: 4-5 april 2024

Tid: 08:00-15:00 båda dagarna för högstadieelever. Torsdag 4 april 15.00-16.30 för IM och vuxna.

Var: Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1 B, Helsingborg

För eventuella frågor kontakta:

Emma Frank Landgren, Arbetsmarknadsförvaltningen, +46 70 864 59 79
emma.franklandgren@helsingborg.se

Pia Zachrison, Skol- och fritidsförvaltningen, +46 76 850 04 75
pia.zachrison@helsingborg.se

Marlene Klit Welin, Skol- och fritidsförvaltningen, +46 73 231 10 38
marlene.klitwelin@helsingborg.se


Mer information om Yrkesmässan 2024

Yrkesmässan - Gymnasieinformation 2023-24 (familjenhelsingborg.se)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55