Gå direkt till innehåll
Barn och ungdomar i föreningslivet gör staden ren

Pressmeddelande -

Barn och ungdomar i föreningslivet gör staden ren

Just nu deltar föreningslivet i Helsingborgs stad i den årliga vårstädningen av Helsingborg. Den handlar inte bara om att hålla staden ren och fin, utan även lära ungdomar att ta ansvar och känna ägandeskap för sitt närområde. I love Hbg är initiativet som handlar om att göra Helsingborg till Sveriges renaste stad.

Vårstädningen, som är en del av I love HBG, startade 2009 och är återkommande aktivitet på våren. Den handlar om att vi alla hjälps åt att göra Helsingborg till Sveriges renaste stad genom att slänga vårt skräp i närmaste skräpkorg och fimpar i närmaste askkopp. Under våren satsar vi extra genom Vårstädningen som pågår under tre veckor och vänder sig till alla föreningar som är registrerade i Helsingborgs stad. Ersättningen till föreningarna är 200 kronor i ersättning per person som deltar, upp till 100 deltagare, och som är i åldrarna 5–20 år.

– Vi vill väcka en medvetenhet om nedskräpningsproblematiken och få fler till att slänga sitt skräp på rätt plats. I love HBG är ett beteende- och attitydprojektet som jobbar för en renare stad och för att helsingborgarna ska vara stolta över sin stad och tillsammans ta hand om den. När en plats är ren och snygg upplevs den tryggare, säger områdesutvecklare Cecilia Reinholdsson på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

I love HBG lär ungdomar att ta ansvar
I många år har Somaliland ungdomsförening deltagit i I love HBGs vårstädningssatsning. Genom åren har de hunnit med att städa i flertalet områden, bland annat Gröningen, Närlunda, Fredriksdal och inne i city. I år ska de städa på Drottninghög.

– Eftersom vi är en ungdomsförening vill vi först och främst lära våra ungdomar att ta ansvar. Vi hade städat med eller utan medel. Det är viktigt. Bra för miljön och bra för vår organisation. Vi lär ungdomarna att alltid plocka upp skräp de ser på marken, även när det inte är vårstädning, säger Dahir Abdi, sekreterare i Somaliland ungdomsförening.

    Att skapa stolthet över sitt närområde
    En annan förening som deltar i vårstädningen är Stattena IF. Ungefär 200–250 barn och ungdomar engagerar sig, från femåriga knattar till 19-åriga juniorer.

    – De små barnen tycker det är en rolig aktivitet att plocka skräp. De tävlar med varandra om vem som lyckas fånga mest och är väldigt stolta över sina insatser. Ungdomarna hjälps åt, känner gemenskap och ansvar. Ibland kan man se energidrycker på planerna och i skogen. Det är inte snyggt. Jag har faktiskt inte sett någon av våra egna spelare kasta skräp. Våra ungdomar vet, att om de skräpar ner så blir det de själva som får städa upp det igen, så förhoppningsvis har vårstädningen gett någon effekt, säger Kevin Abrahamsson, kanslist på Stattena IF.

    Helsingborg blev utsedd till bästa kommun av Håll Sverige Rent år 2014.

    För mer information om vårstädning för föreningslivet, kontakta:
    Cecilia Reinholdsson, områdesutvecklare på stadsbyggnadsförvaltningen
    Telefon: 0723-86 47 06, e-post: cecilia.reinholdsson@helsingborg.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55