Gå direkt till innehåll
BoostHbgs uppdrag som regionalt resurscenter är att stötta de skånska kreatörerna genom att hålla sig relevanta i ett evigt föränderligt medielandskap.
BoostHbgs uppdrag som regionalt resurscenter är att stötta de skånska kreatörerna genom att hålla sig relevanta i ett evigt föränderligt medielandskap.

Pressmeddelande -

BoostHbg har ställt om och rustat för att stötta innovativ mediaproduktion

Stay relevant, är den slogan som det regionala resurscentret BoostHbg använder sig av i sitt arbete med att stötta innovation inom de digitala audiovisuella produktionsbranscherna. En viktig del för BoostHbg:s arbete är att erbjuda en stödstruktur där både kreatörer och projekt kan växa. För att fortsätta vara en ledande aktör i framkant och relevanta efter tio år i branschen har inriktningen skruvats om och till - allt för att möta ett snabbt föränderligt medielandskap.

Den 1 juni öppnade senaste ansökningsperioden med deadline 28 augusti – här finns gott om möjligheter för de som är i branschen att utforska och optimera sina projekt.
- Det senaste decenniets teknologiska utvecklingar har lett till en digital förvandling som slagit upp portarna för en myriad av sätt att producera, distribuera och konsumera berättelser. Vi etablerades för elva år sedan, sen dess har det hänt mycket i branschen och vi försöker alltid vara en verksamhet som är relevant för dem vi är till för. Med detta i åtanke har vi lanserat en ny webbplats och uppdaterat våra stöd, säger Hillevi Gustafson, projektledare på BoostHbg, som har sitt säte på Dunkers kulturhus.

Ett stöd för kreatörer i hela regionen
BoostHbg har sedan starten 2009 finansierats med medel av Region Skåne och Helsingborgs stad. Sedan ett halvår tillbaka ingår resurscentret som en del av verksamheten på Dunkers kulturhus, även om finansieringen är densamma. Det är många kreatörer som under åren har utvecklat sina projekt hos BoostHbg, därigenom med både coachning, stipendium och nätverksträffar. Verksamheten har alltid agerat som en nätverkshubb och sett till så rätt parter träffats och kunnat gå vidare med gemensam kraft:
- Vi finns till för att tillsammans med vårt community skapa en dynamisk och kreativ region som gynnar kreatörer som vågar ha stora ambitioner. För oss så ser vi att professionella kreatörer behöver både vara kreativt modiga men även entreprenöriellt nyfikna om sin bransch. Under åren har vi kunnat vara involverade i många projekt och sett i ett nationellt perspektiv är vi ganska unika i vår roll, säger Hillevi Gustafson.

Erbjuder skräddarsydda insatser
Uppdraget är alltså att stötta kreatörer som utforskar och optimerar hantverket av storytelling för att hålla sig relevanta i ett föränderligt medielandskap, bland annat. Stöden spelar här en viktig roll:
- Våra stöd är skräddarsydda insatser och kan ses som individuella utvecklingsprogram. Tillsammans med kreatören ser vi över hur både pengar och coach kan stötta och växla upp projekt och person. Det som är viktigt för oss är att kreatören undersöker hur deras projekt ställer sig till de två centrala utmaningarna vi har i vår bransch idag: audience empowerment och content overload. Våra stöd ger kreatörerna en unik möjlighet att utforska sina projekt, där processen står i centrum, säger Alexandra Lige Berglund, ansvarig handläggare för stöden på BoostHbg.

Om att fortsätta vara relevanta är nyckelfrasen för BoostHbg. Innebär det att er roll kommer att fortsätta vara nödvändig om låt säga ytterligare tio år, eller har er hjälp till självhjälp då gjort att ni spelat ut er roll?
– Det hade ju varit det optimala, att nå dit, men det tror jag inte. Utmaningarna kommer ju fortsätta att förändras. Det kommer alltid att finnas ett behov av kunskapsdelning, nya former av relevans och behovet av nätverk, säger Hillevi Gustafson.

FAKTA / BOOSTHBG

  • BoostHbg är en samfinansierad verksamhet med stöd av Region Skåne och Helsingborgs stad sedan 2009.
  • Ett av många projekt som BoostHbg stöttat är Gabriella Pichlers film Äta Sova Dö som senare vann en Guldbagge för bästa film.
  • Antalet ansökningar har ökat för varje år och resultaten ur alla projekt som stöttats har visats världen över.
  • 2019 fick BoostHbg in 95 ansökningar vara 56 fick medel om 784 000 kr.
  • BoostHbg finns på Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11
  • Mer information på: boosthbg.se

Fotnot. Med audience empowerment menas att attrahera en viljestark, kunnig och målinriktad målgrupp i motsats till att försöka sälja på sitt budskap. Med content overload menas att när en utvecklar en lösning eller design att en inte presenterar så mycket data att det lämnar mottagaren förvirrad och/eller obeslutsam kring att fatta ett beslut.

För mer information:
Hillevi Gustafson, projektledare BoostHbg. E-post: hillevi.gustafson@helsingborg.se, Mobil: +46 (0)722-49 63 17
Alexandra Lige Berglund, stödansvarig BoostHbg. E-post: alexandra.ligeberglund@helsingborg.se. Mobil: +46 (0)768-72 01 49

Presskontakt:
Göran Svensson, kommunikatör kulturförvaltningen Helsingborgs stad
E-post: goran.svensson@helsingborg.se. Mobil: +46 (0)732-31 50 36

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55