Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Brist på tillsyn utsatte hyresgäster för risker

En hyresgäst med kognitiv svikt har avvikit från ett äldreboende utan att det uppmärksammats. En annan hyresgäst har blivit utelåst på balkongen och fått ropa på hjälp för att ta sig in. Vård- och omsorgsförvaltningen anmäler händelserna som allvarliga missförhållanden till inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Vid de aktuella händelserna har ingen haft utpekat ansvar för tillsynen av respektive hyresgäst vilket lett till att de har kunnat lämnat boendet. Det har saknats arbetssätt för hur medarbetarna i de olika teamen ska fördela ansvar och arbetsuppgifter mellan varandra.

– Det är mycket viktigt att vi följer våra rutiner och tar ett gemensamt ansvar för att hålla uppsikt, säger Tina Olofsson, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen. Våra hyresgäster och deras anhöriga ska känna sig trygga.

Medarbetarna inom verksamheten har nu fått fördjupad utbildning i vård och omsorg av personer med kognitiv svikt samt stöd av kvalitetsledare i bemötande. Enheten har också tagit fram struktur och innehåll för teammöten.

För mer information

Tina Olofsson, verksamhetschef, vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon: 042- 10 21 31
E-post tina.olofsson2@helsingborg.se

Carina Nanker, kommunikatör, vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon: 0708-32 90 96
E-post: carina.nanker@helsingborg.se

Anmälningar en del av vård- och omsorgsförvaltningens kvalitetsarbete

Vård och omsorgsförvaltningen arbetar löpande med kvalitetsuppföljningar. Genom att uppmärksamma våra fel och brister som vi kan förbättra vården och omsorgen för våra kunder och hyresgäster. Att utbilda alla medarbetare i rapporteringsrutinen samt varför det är viktigt att de rapporterar missförhållanden är avgörande för förvaltningens kvalitetsarbete. Våra kunder och hyresgäster ska känna sig trygga med att vi hela tiden jobbar med en kvalitetssäker och professionell vård och omsorg.

Lex Sarah – lag som skyddar våra kunder och hyresgäster

Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Bestämmelserna betyder att medarbetare inom omsorgen är skyldiga att rapportera både om missförhållanden och om det finns påtaglig risk för missförhållanden. Rapporteringsskyldigheten gäller bland annat för verksamheter inom äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning.

Utifrån inlämnade rapporter gör förvaltningen en intern utredning. När utredningen är klar fattas beslut om förvaltningen ska göra en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO tar beslut om eventuellt kompletterande åtgärder

IVO tar del av de utredningar som vi skickar in. I utredningen beskriver vi slutsatser om händelseförlopp, möjliga orsaker samt kommande och genomförda åtgärder. Om våra slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet.

Men om vår lex Sarah-utredningen inte uppfyller lagens krav eller om IVO ser andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende. Resultatet kan då bli att IVO gör ett besök och gör tillsyn hos aktuell verksamhet.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55