Gå direkt till innehåll
Det är dags för Mikaeli marknad på Fredriksdal museer och trädgårdar 24 september.  Illustration: Julia Szulc
Det är dags för Mikaeli marknad på Fredriksdal museer och trädgårdar 24 september. Illustration: Julia Szulc

Pressmeddelande -

Dags för höstens stora fest när Mikaeli marknad tar över Fredriksdal

Pressvisning Mikaeli marknad fredag 22 september 2023 klockan 10.00.
Samling vid huvudentrén. Maria Axelsson, projektledare för Mikaeli marknad, tar emot.
Anmälan till: goran.svensson@helsingborg.se senast torsdag 21 september kl.12.00.


Årets stora höstfest och storslagna final avrundar sommarsäsongen på Fredriksdal museer och trädgårdar. Under Mikaeli marknad 24 september fylls hela museiområdet av matförsäljare, bönder, glada stadsbor, musiker och folkdansare. Det är här besökaren kan njuta av allt det naturligt goda och ta del av den historiskt höstliga marknadsstämningen med hantverk, fest och firande.
-
Under Mikaeli marknad är maten, hantverket och skörden i fokus. Årets tema på Fredriksdal är fest och firande och det kommer såklart även att märkas på Fredriksdal när vi enligt traditionen bjuder på historisk skördemarknad, som ju alltid äger rum sista söndagen i september, säger Maria Axelsson, projektledare för Mikaeli marknad på Helsingborgs museum.

    Historia och nostalgi
    Under Mikaeli marknad görs en tidsresa på 100 år och det går att uppleva gamla tiders marknad och teknik. Handla karameller i strut, ta del av minnen och dofter från förr eller skriv ett brev på skrivmaskin till framtiden. Här finns även en rad olika föreningar som berättar och visar upp allt från veteranbussar och veterantraktorer varvat med en ”musikalisk” A-Ford från 1929. Givetvis håller Hedströms diversehandel öppet liksom det Grafiska muséet och Öppet magasin.

    Utställare och torghandlare
    På Mikaeli marknad säljs säsongens bästa grönsaker och frukt från skånska jordar, chark, bröd och godsaker från småskaliga bönder och mathantverkare. Drygt ett 90-tal försäljare av högklassigt hantverk, spännande mat och nyskördat i torgstånd, samt röda marknadsbodar och foodtrucks finns att hitta på Fredriksdal.
    I år finns också en stor mängd utställare med allt från ullhantverk och hantverk till närodlade blommor, unika kreationer och vackra smycken.

    Hantverk och prova-på
    På Mikaeli marknad kan du även bli inspirerad av duktiga odlare, pomologer och lokala mathantverkare. Besökaren kan prova olika traditionella hantverk, ta del av kulturhistoria, lära sig mer om byggnadsvård och hälsa på områdets sällsynta lantrasdjur. Temat är som alltid höstskörden med fokus på det naturligt goda. Återbruksslöjd, festkronor och broderikafé. Helsingborgs floristelever skapar installation och blomsterarrangemang och esteteleverna ställer ut festspiror. Och så avgörs det Skånska honungsmästerskapet. Dagen innehåller mängder av aktiviteter för såväl stora som små. Uppmaningen till besökaren är att titta, göra, känna och dofta.
    - Mikaeli marknad är verkligen årets höjdpunkt på Fredriksdal, det är så härligt att se all skörd och uppleva allt marknadsmyller, säger Elsa Dahlrot, ansvarig trädgårdsmästare på Fredriksdal museer och trädgårdar.

    Musik och marknadsnöjen
    Under hela marknadsdagen blir det musik, dans och upptåg i stadskvarteret. Riksspelmän bjuder upp till dans och goa gubbar fyller gårdar och gränder med sköna melodier. Besökaren kan prova på käppadans och sånglekar. Eller roas genom Carling Family Cirkusvarieté. Eller varför inte njuta av Kungliga Skånska Kavallerisquadronen som visar upp sina färdigheter?

    Det är upplagt för traditionsenlig höstmarknad på Fredriksdal museer och trädgårdar. Det som en gång såtts ska nu skördas och njutas av. Dags för mat, musik och lantlig folkfest.

    Vad: Mikaeli marknad
    Var:
    Fredriksdal museer och trädgårdar
    När:
    24 september klockan 10.00-17.00 (Mikaeli marknad är alltid sista söndagen i september)
    Entré: Förhöjd entré 150 kronor för vuxna, gratis för barn och unga upp till och med 18 år och Kulturkort.

    Här kan du ta del av komplett program: Mikaeli marknad 2023

    Här finns pressbilder: Fredriksdal och Mikaeli marknad på FlickR

    Kontaktpersoner:
    Maria Axelsson, ansvarig projektledare för Mikaeli marknad på Helsingborgs museum
    0702-10 45 32 eller maria.axelsson@helsingborg,.se

    Elsa Dahlrot, ansvarig trädgårdsmästare på Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborgs museum
    0706-20 45 62 eller elsa.dahlrot@helsingborg.se

    Presskontakt:
    Göran Svensson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad
    0732-31 50 36 eller goran.svensson@helsingborg.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55