Gå direkt till innehåll
Foto: Dennis Nilsson
Foto: Dennis Nilsson

Pressmeddelande -

Det blir Mat på riktigt och potatisfest i Helsingborg

Mat på riktigt arrangeras på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg 5 september 10.00-18.00


För femte året arrangeras Mat på riktigt på Fredriksdal i Helsingborg, en heldag tillsammans med trädgårdsmästare och kulturhistoriker. Mat på riktigt är starten på Skördeveckorna och erbjuder besökarna prova-på-tillfällen, kortare kurser, inspiration, mathistoria och försäljning.

Detta är arrangemanget för besökare som vill inspireras av passionerade mathantverkare, bli elev i köksträdgårdsmästarens potatisskola, dofta på kryddträdgården, provsmaka vid de vedeldade uteköken och gå på retromatstur i stadskvarteren. Fredriksdals kulturpedagog, Åsa Hässlekvist, förklarar varför detta är Mat på riktigt:

- Under Mat på riktigt kan besökarna följa den goda matens väg från ax till limpa. Från jord till bord. Det vi odlat under året och som växt hos oss ska nu avnjutas och användas på bästa möjliga vis – tillsammans med våra besökare. Mat på riktigt tar både lärdom av vår historiska matkultur och av nutida matexperiment för att skapa en hållbar framtid, säger Åsa Hässlekvist.

Ett knöligt fokus
Vår mest älskade knöl potatisen får en extra stor roll under årets Mat på riktigt. Varför? Jo, det är nämligen rekordår på Fredriksdal när det kommer till potatis. Över 50 potatissorter har odlats och det utlovas en potatisfest för alla sinnen. Allt började i våras med att familjejordbruket Larsviken skänkte 45 olika sorters potatis till Fredriksdal och arrangemanget Mat på riktigt. Under söndagen är de också på plats och berättar om ett modernt familjejordbruk.
Förutom provsmakning och försäljning kan man även njuta av vackra fotografier i norra flygeln och besöka några av 1700-talets potatisentusiaster i herrgården i ett lustigt drama.


OBS! Workshops och föreläsningar måste förbokas i informationsståndet vid huvudentrén under torsdagen och fredagen den 2-3 september mellan klockan 13-16 och under själva arrangemangsdagen. Det är ett begränsat antal platser till varje tillfälle (25-40 platser). Program, tider och karta hittar finns på Fredriksdals webbplats.
Mat på riktigt ingår i ordinarie entré och det är Fri entré med Kulturkortet och för unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap).


Kontaktpersoner

Mat på riktigt: Åsa Hässlekvist, kulturpedagog Fredriksdal museer och trädgårdar
0703-93 45 63 eller asa.hasslekvist@helsingborg.se

Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55