Gå direkt till innehåll
Pressträffen hölls digitalt under måndagsförmiddagen.
Pressträffen hölls digitalt under måndagsförmiddagen.

Pressmeddelande -

Digital pressträff kring corona: rekordhögt antal smittade

Med anledning av den kraftiga smittspridningen i Helsingborg höll den centrala krisledningen idag en digital pressträff med stadens ledning och förvaltningschefer.

Smittspridningen av coronaviruset ökar just nu dramatiskt i Helsingborg, som har flest nya fall av covid-19 i Skåne och är bland de sex kommuner i Sverige som har störst smittspridning.

- Just nu har vi ett rekordhögt antal smittade per invånare i Helsingborg och smittspridningen fortsätter öka i Skåne. Rörelsedata visar att helsingborgare vistas mer på platser med shopping, nöjen och i kollektivtrafiken, säger Henrik Persson, statistiker.

Gymnasieskolorna har från och med idag övergått till distans-och fjärrundervisning. Undantagna elevgrupper inom gymnasiet har dock fortsatt skolförlagd undervisning.

- De som är undantagna är gymnasiesärskolan, introduktionsprogrammen och vissa moment i yrkesprogrammen. Vi säkerställer en god arbetsmiljö genom kontinuerliga riskbedömningar. Vi har ett ansträngt läge i flera förskolor på grund av hög personalfrånvaro men det är viktigt att vi kan hålla förskolorna öppna så att vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner kan komma till arbetet, säger Tony Mufic, utbildningsdirektör.

Vad gäller hemtjänst och äldreomsorg använder personalen sedan i våras visir vid allt omvårdnadsnära arbete och sedan i höstas munskydd vid ansiktsnära arbete. Personal omfördelas för att stötta upp i smittspårningsarbetet.

- Vi påminner regelbundet hyresgäster och anhöriga om vilka rutiner som gäller. Vår utmaning är hög personalfrånvaro och vårdpersonal kommer bara i undantagsfall kunna beviljas semester över jul och nyår, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör.

Under pressträffen betonade kommunfullmäktiges ordförande Peter Danielsson (M) allvaret i situationen.

- Nu är vi mitt i den andra vågen av pandemin. Staden har vidtagit ett antal åtgärder för att minska smittspridningen men det räcker inte nu utan det krävs att alla hjälps åt och följer myndigheternas rekommendationer.

Följ de skärpta råden

Det är nu viktigare än någonsin att följa de skärpta råden som gäller för Skåne:

Undvik att umgås inomhus med andra personer än dem som du bor med.

Undvik att åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik. Du kan resa om du måste, till exempel resa till jobb, skola eller för att söka vård.

Undvik att vara i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel affärer och köpcentrum.

Du som är över 15 år bör låta bli all idrottsverksamhet. Det gäller inte för yrkesidrottare eller dig som går på idrottsgymnasium.

Undvik fysiska möten, kurser, konferenser, konserter och föreställningar. Delta inte i evenemang där flera människor samlas.

Du som arbetsgivare ska göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån när det går och uppmana till det.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55