Gå direkt till innehåll
En person med reflex syns 100 meter tidigare än en person utan reflex.
En person med reflex syns 100 meter tidigare än en person utan reflex.

Pressmeddelande -

Du är osynlig i mörker – reflexen räddar liv!

En person med reflex syns 100 meter tidigare än en person utan reflex. Gatubelysning gör endast så att du som går eller cyklar ser, inte att du syns. Därför är det viktigt att använda reflexer, cykellampor och reflexväst för att synas. Nu drar Helsingborgs stad och Polisen nordvästra Skåne åter igång sin gemensamma satsning på att uppmärksamma vikten av att bära reflex i höst- och vintermörkret. På tisdag, den 25 oktober, är vi på plats på Helsingborg C och delar ut reflexer och visar hur du rustar din cykel rätt för den här årstiden. Polisen gör extra cykelljuskontroller under den sista veckan i oktober.

Varje år omkommer 30–40 gående och 20–30 cyklister i Sverige enligt Trafikverket. Därför är det extra viktigt att du syns tydligt och säkert i trafiken, speciellt under den mörkaste tiden på året. För att synas som cyklist är det viktigt att säkerställa att cykeln har reflexer, framljus och bakljus.

− Om du bär reflex när du går i mörker kan en bilist uppmärksamma dig redan på 125 meters avstånd. Har du däremot inte reflex, syns du inte förrän när bilen endast är 25 meter ifrån dig och då kan det vara för sent, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltingen i Helsingborg.

− Vi på Polisen är väldigt glada att tillsammans med staden få möjlighet att uppmärksamma trafiksäkerheten. För att minska risken att råka ut för en olycka är det därför jätteviktigt att var och en rustar sig för mörkret. Vi både uppmärksammar det och delar ut reflexer så att steget blir enklare för den som inte har en, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör på Polisen nordvästra Skåne

Reflexer är en färskvara
En normal livslängd för en reflex är ungefär ett till tre år och den behöver därför bytas ut regelbundet.

− Det är viktigt att komma ihåg att reflexer är en färskvara eftersom de slits när de utsätts för värme och vatten. Testa en gammal reflex genom att hålla den bredvid en ny reflex och sedan lysa på den med en lampa, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

    Vi ses (och syns) på Helsingborg C
    På tisdag 25 oktober står Helsingborgs stad och Polisen tillsammans på Helsingborg C och delar ut reflexer. Under veckan är Polisen även ute och genomför cykelljuskontroller så att de som cyklar har rätt utrustning på sin cykel för att synas bättre. Från och med 31 oktober finns det gratis reflexer att hämta ut på stadsbiblioteket, stadens alla områdesbibliotek och Helsingborg kontaktcenter. Först till kvarn!

    För mer information, kontakta:
    Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen
    Telefon: 042-10 36 81, e-post: oscar.gronvall@helsingborg.se

    Ämnen

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55