Gå direkt till innehåll
Efter fem år framåt går ArtStreetHbg tillbaka till rötterna

Pressmeddelande -

Efter fem år framåt går ArtStreetHbg tillbaka till rötterna

ArtStreetHbg firar fem år 2021 och väljer att hylla gatukostens rötter, graffittin. Genrens pionjärer och de starkaste lysande stjärnorna kommer att sätta prägel på firandet som går av stapeln 28 juni till 4 juli. Med målsättningen att belysa historiken för att skapa förståelse för både nutid och framtid blir Söder och online arenan för årets gatukonstfestival i Helsingborg.

ArtStreetHbg 2021 tar plats under perioden 28 juni till 4 juli. Festivalens konstnärliga råd har beslutat att 2021 års tema ska fokusera på gatukonstens rötter.

- Det är något kittlande över att förvalta konstformens historia, samtidigt som vi förhoppningsvis är med och utvecklar scenen genom vårt val av tema och konstnärer. Det blir ett annorlunda år på så sätt. Och om jag i dessa tider skulle slänga mig med lite fotbollstermer så blir det en festival med fokus på laget snarare än jaget. Den enskilde konstnären, föreläsaren eller paneldeltagaren kommer alla hit för att bidra till bilden av gatukonstens rötter, säger det konstnärliga rådets ordförande Fredrik Öjbro.

    Festivalen vill lyfta genrens pionjärer men också de starkast lysande stjärnorna just nu, de som fört konstformen vidare och utvecklat den. Detta eftersom det är viktigt att belysa historiken för att skapa förståelse för både nutid och framtid. En av de mest respekterade och främsta konstnärerna inom graffittin, Enrico Torres med artistnamnet Part one, är klar för festivalen och fler fantastiska konstnärer ansluter inom kort. ArtStreetHbg 2021 kommer aktivt att jobba med representation där jämlikhet i konstnärsuppställningen är viktig. Ryggraden i årets upplaga blir således samspelet mellan dåtidens stjärnor, som satte graffitin på kartan, och nutidens konstnärer som utvecklat konstformen genom nya uttryck. Som en del i detta kommer det skapas utrymme för en så kallad ”legendvägg”. Väggen kommer att målas av pionjärer inom genren och nutida konstnärer som anses viktiga för gatukonstens fortsatta utveckling.

    Digital gatukonst och workshops för seniorer
    Festivalens digitala program innehåller panelsamtal och föreläsningar tillsammans med proffsen på området som kommer fokusera på att belysa alla delar av gatukonstens bakgrund i New Yorks tunnelbanor. Tillsammans med konstvetare och konstkritiker Jakob Kimvall sätts fokus på enskilda verk och konstnärskap.
    ArtStreetHBG vill i år också göra något extra för de äldre, som verkligen fått lida under detta år av pandemi, genom att anordna workshops för seniorer. Dessa tillfällen pågår i två dagar och tar deltagaren med från skiss till målning på vägg.

    För senaste information om ytor och bekräftade konstnärer håll dig uppdaterad på artstreethbg.helsingborg.se

    Kontaktpersoner

    Arrangemangskontakt:
    Fredrik Öjbro
    Scen- och utställningschef på Dunkers kulturhus.
    0732-31 15 60
    fredrik.ojbro@helsingborg.se

    Kommunikatör för ArtStreetHbg:
    Fideli Österström
    Projektledare på Helsingborgs kulturförvaltning
    0709-24 42 90
    fideli.osterstrom@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55