Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Framtidsdrömmar hos ensamkommande barn

RumEtt, Dunkers kulturhus, Helsingborg
Utställningsperiod: 19/5-11/6
Vernissage: 18/5  18:00

Utställningen Framtidsdrömmar handlar om vad ensamkommande barn från Afghanistan och Syrien tänker om vad som händer nu och när de blir stora. Utställningen är ett gymnasiearbete av Ninwa Somi som går årskurs tre på Cultura gymnasium i Helsingborg.

Så här skriver Ninwa i ett brev om sig själv:

Hej!
Jag heter Ninwa Somi och går årskurs tre på Cultura gymnasium i Helsingborg.
Utställningen Framtidsdrömmar är mitt gymnasiearbete som jag har arbetat med i ett år. Jag ville skriva om något aktuellt men samtidigt ett intressant ämne, så jag valde att fokusera på ensamkommande barns framtidsdrömmar och ungdomar som flytt kriget i Afghanistan och Syrien.
Jag har skrivit fakta kring länderna och intervjuat 9 ensamkommande barn 14-17 år, 8 från Afghanistan och 1 från Syrien. Jag ställde några frågor om varför de kom till Sverige, hur det har påverkat deras drömmar om en framtid och vad de vill bli när de blir stora om de bosätter sig i Sverige. Ungdomarna tecknade vars två teckningar på vad de hade för framtidsdrömmar i sitt hemland och vad de drömmer om nu när de kommit till Sverige.
Alla teckningarna som är med i utställningen är deras berättelse och visar på hur och om deras drömmar påverkats av kriget och färden de gjort till Europa. Mitt syfte med arbetet är att ta reda på vilka faktorer som gör att ungdomar tänker som de gör och på vilket sätt kriget drabbat och påverkat dem.
Jag hoppas att min utställning ger en förståelse kring ensamkommande barn och ungdomars tankar. Att jag fått möjligheten att träffa ensamkommande barn och se på när de tecknar sina upplevelser har gett mig en förståelse som jag inte visste fanns. Det har varit lärorikt att få höra och ta del av vad andra sett och upplevt som man själv aldrig gjort.
Det har varit ett roligt arbete för mig att genomföra och det känns otroligt bra att kunna använda mig av bilder som barn och ungdomar själva ritat utifrån deras syn.

Ninwa Somi, Klass HS14 på Cultura gymnasium, Helsingborg

Arrangemangskontakt:
Anna-Carin Norén
0721-71 05 36
anna-carin.noren@helsingborg.se

Presskontakt:
Tommy Esbjörnsson
042-10 42 32
tommy.esbjornsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55