Gå direkt till innehåll
Foto: Anders Ebefeldt
Foto: Anders Ebefeldt

Pressmeddelande -

Fredrik Öjbro ska leda Dunkers konsthall och scen

Fredrik Öjbro blir chef för den del av Dunkers kulturhus som ska visa samtida konst. Idag är Fredrik Öjbro tillförordnad verksamhetschef för Dunkers kulturhus, har arbetat på kulturhuset i mer än tio år och har sin bakgrund inom dansen.

- Jag kommer att bidra med ett tydligt ledarskap så att alla i verksamheten får göra det de är experter på. Men det blir inte jag som gör de konstnärliga valen. Vi kommer att tillsätta en konstnärlig ledare för att säkra att Dunkers konsthall får en helt egen profil som konstscen och visar den mest intressanta samtidskonsten, säger Fredrik Öjbro.

Från 1 januari 2025 innehåller Dunkers kulturhus både en museidel och en konsthallsdel, två självständiga verksamheter med varsitt tydligt uppdrag att visa museets samlingar respektive den mest intressanta samtida konsten. Allt enligt ett inriktningsbeslut från februari. Sedan tidigare är även Helsingborgs kulturskola en självständig organisation med hemvist på Dunkers kulturhus.

Utöver ansvaret för att förädla konsthallsdelen kommer Fredrik Öjbro att få ett samordningsansvar för husets scener och andra evenemang i huset.

- Vi ska bygga vidare på de goda arbete kulturhuset visat upp den senaste tiden med utställningar som Yoshio Nakajimas Resa med solen, Agnes Hjalmarssons Made in Sweden, Under Hökens vingar kom! De andra av Julia Lindemalm och den spännande kommande utställningen Cut the cake av Arvida Byström. Vårt programutbud skapas genom egna val, genom samarbeten med fria kulturaktörer i vår stad och genom uthyrningar. Det är mitt ansvar att publiken får en tydlig bild av utbudet, säger Fredrik Öjbro.

Fredrik Öjbro flyttade till Helsingborg och började arbeta på Dunkers kulturhus redan 2013 som danspedagog på kulturskolan. Sedan dess har han hunnit arbeta både med kulturhusets ungdomsverksamhet och med programverksamheten på kulturhusets scener, haft utredningsuppdrag och sedan 2019 arbetat som scen- och utställningschef. Sedan 2023 har han varit tillförordnad verksamhetschef.

Genom sitt inriktningsbeslut i februari vill Helsingborgs kulturdirektör Mats Hallberg skapa tre självständiga verksamheter i Dunkers kulturhus som alla har ett tydligt uppdrag och ansvar. Syftet är att öka kulturutbudet och höja kvaliteten för kulturhusets besökare.

De fackliga överläggningarna kring förslaget till ny organisation på Dunkers kulturhus och tillsättningen av verksamhetschef är nu klart.

- Fredrik Öjbro har under åren visat en god förmåga för att styra och leda verksamheten, så tillsättningen av honom ger trygghet och stadga. Med besökarna för ögonen ska Fredrik Öjbro se till att konsthall och scen samspelar och förstärker varandra, säger kulturdirektör Mats Hallberg.

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Anna Rosenberg

    Anna Rosenberg

    Pressansvarig Kulturförvaltningen 0732-31 57 36