Gå direkt till innehåll
Fredriksdal bjuder in till Kulturarvsdagen i Helsingborg

Pressmeddelande -

Fredriksdal bjuder in till Kulturarvsdagen i Helsingborg


Kulturarvsdagen arrangeras i hela Sverige andra söndagen i september. I Helsingborg är det Fredriksdal museer och trädgårdar som står värd 10 september och man har satt samman ett heldagsprogram med vandringar och visningar, workshops och utställningar. Årets tema är levande kulturarv och samtliga programpunkter ingår i ordinarie entréavgift.

Det är Riksantikvarieämbetet som står bakom Kulturarvsdagen i Sverige. Varje år deltar hundratals lokala arrangörer från norr till söder med det gemensamma målet att lyfta landets kulturarv. Det är ett nytt tema varje år och årets tema är det levande kulturarvet. Det betyder att man fokuserar på de metoder, kunskaper och färdigheter som människan har lärt sig genom åren och som nu förs vidare till dagens och nästa generation. Konceptet går hand i hand med Fredriksdals bevarandearbete. Kulturpedagog Åsa Hässlekvist berättar:

- Ett levande kulturarv provas, lärs ut, förnyas och är ständigt i förändring. Det kan gälla mathantverk eller byggnadsvård, ullhantverk eller träslöjd. Det historiska perspektivet finns med hela tiden och blir på så sätt en levande tradition.

Dagens programpunkter består bland annat av en vandring där man får lära sig mer om byggnadstekniker, träd och trädslag. Det blir också visningar i Helsingborgs museums samlingar samt en vandring som handlar om stråtaksläggning och råghalmsodling. Utanför Ågård arrangerar man ullhantverk med bland annat nåltovning och nålbindning tillsammans med Helsingborgs hemslöjdsgille.

Besökare får också möjlighet att träffa Fredriksdals köksträdgårdsmästare som berättar mer om några av säsongens grönsaker. I friluftsmuseets utekök säljer man smakportioner med små rätter bestående av de grönsaker trädgårdsmästarna visat samt några unika äppelsorter odlade i Fredriksdals fruktträdgård. Under dagen kan man även besöka utställningen Äppeltider, vilken är en årligt återkommande höstutställning på Fredriksdal. Här lär man sig mer om svenska äppelsorter och upptäcker vilka som passar bäst i en saftiga äppelkaka eller vilka som gör sig bäst som mos.

fredriksdal.se finns det ett komplett dagsprogram. Samtliga programpunkter ingår i museets ordinarie entréavgift.

Kontaktpersoner:
Åsa Hässlekvist, kulturpedagog Fredriksdal museer och trädgårdar
asa.hasslekvist@helsingborg.se
0703-93 45 63

Presskontakt:
Paul Svensson
paul.svensson@helsingborg.se
073-231 57 36

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55