Gå direkt till innehåll
Fredriksdal bygger trädgård i Malmö

Pressmeddelande -

Fredriksdal bygger trädgård i Malmö

Med en trägårdsmonter som ska locka vårens första insekter kommer Fredriksdal till trädgårdsmässan Vår Trädgård 3-6 mars. I montern som ska ordna balans i besökarnas trädgård finns förutom Fredriksdal museer och trädgårdar planstskolan Flora Linnéa och Fredriksdals Trädgårdskafé.

Fredriksdal deltar i mässan för att inspirera alla trädgårdsintresserade till att bjuda in det vilda växt- och djurlivet till sin trädgård. Våra trädgårdar har stor betydelse för den biologiska mångfalden och vi kan hjälpa till på traven. För att få en levande trädgård med fåglar, humlor, vildbin, fjärilar, igelkottar och en mängd andra organismer behöver vi erbjuda dem mat, bon, skydd och vatten. I gengäld pollinerar de fruktträd och bärbuskar, äter skadedjur och bjuder på fågelsång.

Fredriksdals museer och trädgårdar finns vanligtvis i Helsingborg. Ett Skåne i miniatyr som inrymmer museum, stadsliv från förr, landskapsbotanisk trädgård, flera parker, trädgårdar, ekologiska odlingar, bondgård och en herrgård. Fredriksdal har som uppdrag att levandegöra historia, bevara Skånes växtliv och vara en grön oas någonstans mellan historia och framtid. Nu kommer Fredriksdal till Malmö för att dela med sig av kunskap och inspiration.

I Fredriksdals monter ligger alltså fokus på att ge besökaren idéer till hur man skapar en levande trädgård med naturlig balans. Det tipsas om träd och buskar som ger både mat och boplatser, hur man kan få en blommande trädgård från vår till höst och hur ett lagom trädgårdsunderhåll kan bidra till balans och djurliv. Besökaren får också exempel på annorlunda, roliga insektshotell och holkar som går att köpa eller bygga själv. De unga mässbesökarna bjuds in till att göra ett eget insektsbo av vass att ta med hem.


Fredriksdal medverkar i scenprogrammet 4 mars

Klockan 12.30
Baljväxternas år
Trädgårdsmästaren Philippe Hässlekvist från Fredriksdal Museer och Trädgårdar delar med sig av sin kunskap kring trädgårdsbönor, stör- och buskbönor.Besökaren bjuds på en historisk tillbakablick och mycket tips och sortiment. Ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med dessa delikatesser.

Klockan 13.30
Hannu med vänner
Mat- och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström och Fredriksdals Philippe Hässlekvist kockar och bjuder på smarriga vegetariska rätter med baljväxter som bas.


Du möter Fredriksdal, Flora Linnea och Fredriksdals trädgårdskafé i monter F:38

Läs mer om Fredriksdal museer och trädgårdar: fredriksdal.se

Läs mer om Flora Linnea på floralinnea.se

Läs mer om Fredriksdals Trädgårdskafé: fredriksdalstradgardskafe.se

Arrangemangskontakt:Karin Hjelmér, pedagogisk ledare på Fredriksdal.
042-10 45 06 eller karin.hjelmer@helsingborg.se

foto: Ralf Ekvall

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55