Gå direkt till innehåll
Lördagens skräpplockardag är en del av en större satsning som handlar om att göra Fredriksdal ännu trevligare och tryggare – tillsammans.
Lördagens skräpplockardag är en del av en större satsning som handlar om att göra Fredriksdal ännu trevligare och tryggare – tillsammans.

Pressmeddelande -

Fredriksdal ska bli tryggare med gemensamma krafter

På lördag 3 oktober bjuder – ja, inte bara Helsingborgs stad, utan ett helt gäng aktörer! – in till en skräpplockardag på Fredriksdal. Dagen är en del av en större satsning som handlar om att göra Fredriksdal ännu trevligare och tryggare – tillsammans.

Alla som vill är välkomna på lördag 3 oktober mellan klockan 10:00–14:00 till området kring stadsodlingen och lekplatsen på Fredriksdal. Det finns fika, städutrustning att låna och det är fritt att vara med så länge som man vill. Går man på tipspromenad finns chansen att vinna ett City-presentkort. I love Hbg, som jobbar med beteende- och attitydfrågor, finns på plats för att prata om nedskräpning.

– Skräpplockardagen är ett konkret exempel på hur vi önskar att jobba med att öka tryggheten på en plats. Det är en aktivitet där de boende och viktiga aktörer får mötas och göra skillnad tillsammans. Min förhoppning är att många vill vara med och att det här kan få leda till en större gemenskap och känsla av ägarskap av platsen, säger Cecilia Fredriksson, samhällsplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Skräpplockardagen en är del av ett så kallat platssamverkansprojekt som är ett gemensamt initiativ för att göra stadsdelen Fredriksdal ännu tryggare. Projektet bygger på långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser. Initiativet startade våren 2019 med en trygghetsanalys som genomfördes av Stiftelsen Tryggare Sverige på uppdrag av Helsingborgs stad.

– Platssamverkan har visat sig vara en framgångsrik metod för att få till stånd en positiv förändring i ett område. När lokala aktörer går samman för att uppnå gemensamma mål blir arbetet mer effektivt, säger Peter Strandell, verksamhetsansvarig på Stiftelsen Tryggare Sverige i region syd.

Projektet sträcker sig över flera år och följer en handlingsplan med konkreta åtgärder och som uppdateras årligen. Exempel på aktiviteter utöver skräpplockning är översyn av buskage kring lekplatser och cirkelverksamhet för att engagera boende och verksamma i området.

Platssamverkansprojektet på Fredriksdal drivs av Rikshem, Helsingborgshem, Kubikskolan, Helsingborgs stad och lokalpolisen. Stiftelsen Tryggare Sverige bidrar med rådgivning och stöd i det fortsatta arbetet.

Läs mer om skräpplockardagen på helsingborg.se/ilovehbg
Läs mer om Helsingborgs stads arbete med tryggare platser och om platssamverkan som metod.

För mer information, kontakta
Louise Halén, projektmedarbetare I love Hbg, stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 0738-40 02 44 / E-post: louise.halen@helsingborg.se 

Cecilia Fredriksson, samhällsplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 042-10 30 74 / E-post: cecilia.fredriksson@helsingborg.se

Peter Strandell, verksamhetsansvarig region syd, Stiftelsen Tryggare Sverige
Telefon: 040-30 67 00 / E-post: peter.strandell@tryggaresverige.org

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55