Gå direkt till innehåll
Foto: Måns Fornander
Foto: Måns Fornander

Pressmeddelande -

Fredriksdalsteatern får ny entreprenör: Anagram Live AB

Helsingborgs kulturförvaltning, på uppdrag av kulturnämnden, har nu avslutat en lång process för att hitta en ny entreprenör till Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Viktigt i arbetet har varit att hitta en aktör som förmår förvalta de traditioner som Nils Poppe och sedan Eva Rydbergs har byggt upp, men som också öppnar upp för förnyelse.

Valet till ny entreprenör för Fredriksdalsteatern har nu fallit på Anagram Live AB. Anagram har visat att man har en väl fungerande organisation, en klar vision och ett konkret koncept där man vill tillgängliggöra Fredriksdalsteatern för en bredare målgrupp. Man har också visat en nyfiken och öppen anda i viljan att hitta nya perspektiv på verksamheten. Anagram öppnar ett fönster för förnyelse och kreativitet samtidigt som man deklarerat en stor respekt för Fredriksdalsteaterns folkliga tradition. Man har också förklarat att man vill vårda varumärket och platsens unika förutsättningar. I det senare sammanhanget har ett viktigt urvalskriterium varit att man kan samspela med övrig verksamhet på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Viktigt har också varit företagets breda och väletablerade nätverk inom olika scenkonstuttryck. Man har också visat god förståelse för kulturens roll som möjliggörare i samhället, både lokalt och nationellt, samt en känsla för både platsen och staden.

Mats Hallberg, tillförordnad kulturdirektör i Helsingborg, säger:
- Vi är mycket glada över att vi nu har hittat en entreprenör som vi tror kommer att bedriva verksamheten med respekt för det fantastiska som Nils Poppe och sedan Eva Rydbergs byggt upp. På grund av pandemin har processen varit utdragen, nära tre år. Med detta är jag övertygad om att vi kommit till ett beslut som kommer att ge Helsingborg och Sverige både tradition och förnyelse.

Mats fortsätter:
- Det är också viktigt för Helsingborgs stad att tacka familjen Poppe och Eva Rydberg för de fantastiska upplevelser som man bjudit publiken på under många år. Man ska komma ihåg att Fredriksdalsteatern inte bara varit en angelägenhet för helsingborgarna och skåningarna utan också för en stor publik i hela landet, särskilt i samband med de återkommande tv-sändningarna.

I beslutsunderlaget har också funnits, förutom att behålla tidigare målgrupper, att utveckla en öppen och tillgänglig plats för scenkonst där utrymme ges för mångfald, nya genrer och utomstående aktörer. I detta bredare resonemang har också ingått att utveckla utbudet för barn och unga samt att presentera idéer på verksamhet utanför sommarsäsongen.

En mycket nöjd Hans Bergfast, chef för Helsingborgs museum, uttrycker sig så här:
- Jag ser fram emot att möta Anagram och de möjligheter som ges till ett samarbete och en ökad mångfald. Teatern är en mycket viktig del av museet och med Anagram öppnas nya möjligheter för museets regionala roll och uppgiften att nå nya målgrupper, inte minst för att nå fler barn och unga.

Sist, men inte minst, har Anagram uppvisat väl formulerade strategier för hållbart arbete, både för egen del, men också i val av underleverantörer.

Helsingborgs kulturnämnd hälsar med stor glädje Anagram välkomna till detta nya samarbete.

Välkommen till pressmöte onsdag 7 juni 11.00 på Fredriksdal museer och trädgårdar.
Använd Fredriksdals huvudentré så leder dig personalen rätt.
Vi ber dig om anmälan till mötet senast 6 juni till Tommy Esbjörnsson enligt nedan.

Kontakt:
Mats Hallberg, tillförordnad kulturdirektör
0730-28 22 53
mats.hallberg@helsingborg.se

Presskontakt:
Tommy Esbjörnsson
0706-77 48 73
tommy.esbjornsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55