Gå direkt till innehåll
Visionsbild på Furutorpsgatan (Helsingborgs stad/WSP).
Visionsbild på Furutorpsgatan (Helsingborgs stad/WSP).

Pressmeddelande -

Furutorpsgatan byggs om för säkrare trafik

Måndagen den tredje april börjar vi att bygga om Furutorpsgatan för en säkrare trafikmiljö. Arbetet beräknas pågå under två års tid. Furutorpsgatan byggs om mellan Södra Stenbocksgatan och Carl Krooks gata med bland annat en separerad dubbelriktad cykelbana, upphöjda korsningar för lägre hastigheter, mer grönska och bättre belysning. Samtidigt som gatan byggs om genomför Öresundskraft ett omfattande arbete med nya ledningar för bland fjärrvärme och fiber. Går det som planerat blir vi klara med gatan under vintern 2024-2025.

Det ska bli tryggare och säkrare för de som cyklar, går och kör på Furutorpsgatan. Gatan byggs om med en dubbelriktad cykelbana från Södra Stenbocksgatan till Carl Krooks gata. I arbetet med att bygga om Furutorpsgatan ingår även korsningarna till gatorna Magistergatan, Gustav Adolfs gata, Håkan Lundbergs gata, Hantverkaregatan, Södergatan och Carl Krooks gata. På dessa gator bygger vi bland annat upphöjda gång- och cykelöverfarter för att hjälpa till att sänka hastigheterna och göra det tydligare för såväl bilister som gående och cyklister.

Samtidigt som vi bygger om gatan passar vi på att skapa en finare och trevligare omgivning. Vi lägger ny marksten och ger gatan ett utseende i en liknande stil som andra nyligen ombyggda gator i staden. Vi för in mer grönska till platsen genom planteringar och sätter upp ny belysning.

Öresundskraft genomför stora och tidskrävande ledningsarbeten utmed gatan som beräknas pågå under 1,5 års tid. Dessa arbeten utförs mellan Södra Stenbocksgatan och Södergatan. Här behöver fjärrvärmenätet både renoveras och kompletteras med nya fjärrvärmeledningar. Öresundskraft passar samtidigt på att gräva ner nya rör för till exempel fiber.

Busshållplatsen vid Furutorpsplatsen är avstängd under hela tiden som vi bygger om. Busstrafiken leds om via Malmöleden och närmsta hållplats blir Gustav Adolfs torg och Traktörsgatan. Vi bygger även om hållplatsen vid Furutorpsplatsen som planeras bli ett stopp för HelsingborgsExpressen 2. En ny busslinje som planeras gå mellan Mariastaden och Östra Ramlösa från slutet av år 2024.

– Den här delen av Furutorpsgatan är en lång och fin gata som har varit uppgrävd, lappad och lagad i omgångar. Nu är det dags och ta helhetsgrepp och rusta upp gatan från Södra Stenbocksgatan till Carl Krooks gata. Utgångspunkten är att öka trafiksäkerheten genom att cyklister får en egen cykelbana. Vi bygger upphöjda korsningar som förhoppningsvis sänker hastigheterna och skapar en bättre överblick av trafiken. Sedan vill vi såklart passa på att göra det finare runt gatan. Vi lägger bland annat ny marksten, vi tillför mer grönska med nya planteringsytor och förbättra belysningen, säger Anette Fröberg, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

För mer information kontakta:
Anette Fröberg, projektledare, stadsbyggnadsförvaltningen,
Tel: 0729-62 94 52, e-post: anette.froberg@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55