Gå direkt till innehåll
Saga Becker. Fotograf: Christofer Nilsson
Saga Becker. Fotograf: Christofer Nilsson

Pressmeddelande -

Guldbaggevinnare Saga Becker medverkar på IDAHOT-dagen i Helsingborg

Den 17 maj uppmärksammas IDAHOT – Internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi runt om i världen. I Helsingborg arrangeras ett spännande och viktigt samtal med inbjudna gäster så som guldbaggevinnaren Saga Becker och artisten och transaktivisten Yolanda Bohm. Kvällen leds av moderator Chris Schenlaer, ordförande i RFSL Rådgivningen Skåne, dramatiker och fd kulturchef i Lunds kommun. Samtal om normer, stolthet och erfarenheter varvas med framträdanden och mycket värme.

Homo-, bi- och transfobi fortfarande är ett stort problem på många håll i världen och även här i Helsingborg, vilket resulterar i att många hbtq-personer blir utsatta för diskriminering, trakasserier, våld och hatbrott. Att uppmärksamma IDAHOT är ett sätt att synliggöra det så att vi också kan få till en förändring så att alla, oavsett sexualitet, könsidentitet eller uttryck, kan få sina rättigheter tillgodosedda och känna sig trygga i Helsingborg, säger Jenny Mörk från Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg.

Den internationella dagen mot homofobi och transfobi har uppmärksammats officiellt sedan den 17 maj 2004. Datumet valdes eftersom det var den 17 maj 1990 som WHO (världshälsoorganisationen) tog bort homosexualitet från listan över psykiska sjukdomar. IDAHOT uppmärksammas den 17 maj varje år i fler än 130 länder, med syftet att synliggöra homofobi, transfobi, hatbrott, våld och diskriminering mot HBTQ-personer.

Vi hoppas att kvällen i Helsingborg resulterar i intressanta samtal mellan både gäster och besökare, att besökarna blir inspirerade av våra gästers berättelser och får ökad förståelse kring hbtq-frågor. I längden hoppas jag att det resulterar i ett bättre klimat för hbtq-personer, kanske genom fler satsningar i staden, vilket är något som alla i Helsingborg skulle tjäna på, säger Jinn Säthil från Ung HBTQ/HBG.

Tid: Onsdag 17 maj kl. 18-20

Plats: Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11, utställningssal Italia plan 2

Arrangemanget är kostnadsfritt och anmälan görs på https://simplesignup.se/events/95881

Kommunfullmäktige i Helsingborg antog Plan för lika möjligheter i januari 2017. Under 2017 arrangerar Helsingborgs stad en rad föreläsningar i samverkan med olika aktörer för att lyfta frågor utifrån planen. IDAHOT-arrangemanget görs i samarbete med Ung HBTQ/HBG, Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg och hbtq-certifierade Dunkers kulturhus. Läs mer på https://likamojligheter.helsingborg.se/

Välkommen att uppmärksamma IDAHOT tillsammans med oss!


För mer information, kontakta:

Maria Norberg, samhällsstrateg Helsingborgs stad, 042-10 48 28

Jinn Säthil, projektledare Ung HBTQ/HBG 0763- 18 39 28

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55