Gå direkt till innehåll
Handbollslandskamp på Helsingborg Arena 5 april 2023.
Handbollslandskamp på Helsingborg Arena 5 april 2023.

Pressmeddelande -

Hållbarhet i fokus när VM kommer till Helsingborg

Torsdagen 30 november spelas den första matchen i handbolls-VM för damer någonsin på svensk mark i Helsingborg Arena. Det hållbarhetscertifierade mästerskapet aktiverar helsingborgare i alla åldrar.

Damernas handbolls-VM startar i Helsingborg torsdagen 30 november klockan 18.00 då Montenegro möter Kamerun. Klockan 20.30 spelar Paraguay mot Ungern. Det blir totalt tre matchdagar i Helsingborg Arena: torsdagen, lördagen 2 december och måndagen 4 december. Utöver alla de som går på matcherna aktiveras 200 volontärer och föreningsaktiva i mästerskapets värdskap. De sköter uppgifter som att ta hand om de lag och internationella delegater som tillbringar åtta dagar i Helsingborg, leder aktiviteter för barn- och unga, håller utbildningar och arbetar i samband med matcher och träningar i arenan.

– Att arrangera ett VM-gruppspel med Göteborg och de nordiska länderna är ett gigantiskt teamwork, där varje kugge i hjulet behövs. Föreningslivet, engagerade och frivilliga från hela södra Sverige har gått in med lust och energi för att upplevelsen för spelare, internationella gäster och delegater, tv-sändning och publik ska bli ett minne för livet. Det är fantastiskt att se hur Helsingborg går samman för att skapa det här mästerskapet, säger projektledaren Lisa Nilsson.

Handbollssatsning i skolorna
VM samarbetar med OV Helsingborg ”Handbollsskola för alla” i Helsingborg, och Handboll Syd i kranskommuner. Under hösten har skolpersonal och elever från 40-tal skolor tränat handboll med VM-fokus och ledarna utbildats i en ny pedagogik ”Hand the Ball” som sänker trösklarna för att kunna spela handboll på skolgården, på gymnastiklektionerna och rasterna. Räknar man in handbollen på höstlovet har VM aktiverat över 4 000 barn och ungdomar i Helsingborg med omnejd. Till VM-matcherna väntas också många barn och unga i publiken.

VM klassas som ett hållbart evenemang
Helsingborg och Göteborg är värdstäder för den svenska delen av handbolls-VM. Mästerskapet har nyligen blivit ett certifierat hållbart evenemang. Certifieringen är preliminär och det görs kontroller under VM.

– Under en kort tid, samlas människor från staden, landet eller för den delen hela världen i Helsingborg. Det vi gör tillsammans på plats, spelar roll för framtiden. Därför gläds vi särskilt åt att vi blivit certifierade med en riktigt god marginal till grundkravet. Det är också ett bevis på att Helsingborgs hållbarhetsarbete ligger i framkant, säger Charlie Fält, arenachef på Helsingborg Arena.

För att bli ett certifierat evenemang ska värdstaden jobba enligt en jämställdhetsplan, ha en plan för att få publik att åka kollektivt, engagera volontärer i hållbarhet och det ska källsorteras på arenorna. Kaffe i kioskerna ska vara KRAV- eller Fairtrade-märkt.

Gratis mensskydd till alla
Under VM deltar företaget Redlocker ut gratis mensskydd till både spelare och publik i Helsingborg arena.

– Vi välkomnar detta samarbete varmt. Det är riktigt trevligt att kunna erbjuda alla våra kvinnliga besökare lätt tillgång till mensskydd. Det är en viktig del av vårt värdskap i samband med VM i handboll, men också för idrottsutövare och besökare på evenemang generellt. I den tid vi är i nu, har också möjligheterna att ta med väskor in i arenor blivit mycket små. Ytterligare ett skäl till hur viktigt den här typen av service är, säger Helen von Platen, evenemangschef på Helsingborg Arena.

Kontakt
Frida Granflo, presskontakt VM, Helsingborg Arena, 070-6442564, Frida.granflo@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll