Gå direkt till innehåll
En bild av hur Havoteket är planerat att se ut under H22 City Expo.
En bild av hur Havoteket är planerat att se ut under H22 City Expo.

Pressmeddelande -

Havoteket tar dig närmare havet under H22 City Expo

Vill du komma lite närmare det som finns under havsytan? Kom och titta, känn och upptäck det stadsnära livet i Öresund på Havoteket under H22 City Expo.

På Havoteket kommer både barn och vuxna lära känna vår närmaste och livsviktigaste granne – havet. Där suddar vi ut gränsen mellan land och hav och låter staden fortsätta ner under havsytan. Du kommer att kunna uppleva livet under ytan med alla sinnen. Möta och klappa djur i vårt klappakvarium, ta en undervattensselfie och dela den med dina vänner eller lära dig mer om vårt arbete med att skapa en marin park mitt i staden.

– Vi vill väcka nyfikenhet och öka kunskapen om havets betydelse för helsingborgare och alla som besöker H22 City Expo. Havoteket är en del av vårt projekt att skapa en marin park mitt i staden. I anslutning till platsen i Oceanhamnen anlägger staden nu ett rev vilket kommer stärka konceptet och visa på att vi går från ord till handling, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

Havoteket kommer att sättas upp i Oceanhamnen för att skapa en besökspaviljong under H22 City Expo, med upplevelser och pedagogik som lyfter fram marina värden kopplat till vårt ansvar att bo och verka vid havet. Paviljongen är en prototyp som utvärderar behov och möjligheter att skapa ett permanent Havotek i Helsingborg, som ska fortsätta att skapa engagemang och sprida kunskap om våra hav och marina hållbarhetsfrågor. Konceptet för Havoteket tas fram i ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Hemsö, Serneke, Tengbom arkitekter och Helsingborgs Hamn.

– Havoteket kommer att lyfta upp livet i havet och ge besökarna möjlighet att komma nära genom ett klappakvarium. Det är ett spännande projekt där staden samarbetar med näringslivet för att skapa kunskap kring något så viktigt som livet i havet, säger Martin Hadmyr, Stadsträdgårdsmästare och H22-arkitekt.

Kontaktpersoner:

Henrik Frindberg, miljödirektör, miljöförvaltningen
henrik.frindberg@helsingborg.se
0732-306524

Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare och H22-arkitekt, stadsbyggnadsförvaltningen
martin.hadmyr@helsingborg.se
0706-771474

Stina Bertilsson Vuksan, miljöstrateg, miljöförvaltningen
stina.bertilssonvuksan@helsingborg.se
0732-315063

Ämnen

Kategorier

Regioner


H22 City Expo

Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kan besökarna under mässan se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad. Info om programmet hittar du här h22cityexpo.se

Helsingborg – en av Europas mest innovativa städer

Det är en utmärkelse som EU-kommissionen delar ut till den europeiska stad som bäst kan visa sin förmåga att nyttja innovation för att förbättra invånarnas livskvalitet.

Helsingborg har en stolt tradition av att arrangera stora mässor. 1955 kom en miljonpublik till hantverks- och designmässan H55. 1999 blev H99 föregångare till en rad andra bomässor i landet. Genom H22 tar Helsingborg traditionen till nästa nivå och fokuserar på en fråga som med tiden blivit allt mer angelägen. H22 City Expo handlar om resan mot en smartare, mer omtänksam och hållbar stad.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen