Gå direkt till innehåll
Nettonollutsläpp av växthusgaser till 2035 är ett centralt mål för Helsingborgs stad. Nu etablerar staden ett ramverk för hållbarhetskopplade obligationer där räntevillkoren kopplas till utsläppsminskningarna.
Nettonollutsläpp av växthusgaser till 2035 är ett centralt mål för Helsingborgs stad. Nu etablerar staden ett ramverk för hållbarhetskopplade obligationer där räntevillkoren kopplas till utsläppsminskningarna.

Pressmeddelande -

Helsingborg första kommun att koppla obligation till utsläpp av växthusgaser (CO2e)

Helsingborgs stad kopplar ihop sitt ambitiösa miljö- och hållbarhetsarbete med stadens finansiering genom att etablera ett ramverk för hållbarhetskopplade obligationer. Nettonollutsläpp av växthusgaser i Helsingborg till 2035 är ett centralt mål, takten i utsläppsminskningarna kopplas nu till räntevillkoren på stadens obligationer.

SEB Investment Management har köpt den första obligationen om 500 miljoner kronor emitterad enligt det nya ramverket. Affären är förmedlad av Danske Bank.

– Att tillsammans med Helsingborg som första kommun göra en hållbarhetslänkad obligation är något vi på SEB Investment Management är stolta över. Kommuner har en nyckelroll i Sveriges klimatomställning, genom att knyta finansiering mot ett tydligt utsläppsmål som är mer ambitiöst än de nationella överenskommelserna så bidrar vi till en snabbare klimatomställning. Det säger Martin Lundvall, ansvarig för Core Fixed Income och Investment grade på SEB Investment Management.

Utifrån de högt satta målen i Helsingborgs klimat- och energiplan beskriver det hållbarhetskopplade ramverket hur utsläppen av CO2e skall minska i den geografiska ytan Helsingborg fram till år 2035. För varje år finns ett målvärde för utsläppen av CO2e i antal ton. Utifrån målvärdena konstrueras obligationer som tar hänsyn till att utsläppsminskningarna nås. Om målet inte nås erhåller investeraren en högre kupong på sin obligation eller ett större nominellt belopp på obligationens förfallodag.

Det är RUS (Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet) som står för mätningar och beräkningar av växthusgasutsläppen och dessa finns tillgängliga i den nationella emissionsdatabasen.

– Inom den geografiska ytan Helsingborg har utsläppen av växthusgaser minskat med 52 procent sedan 1990. Det är möjligt att nå ambitionen om nettonollutsläpp till 2035 men då krävs det att utsläppen minskar i en snabbare takt de närmaste åren. Vi behöver därför kraftsamla kring utsläppsminskningar på avgörande områden, till exempel fossilbränslefria transporter, samt dra nytta av kolsänkor och transformativ teknologi för att lagra och avskilja koldioxid. Det menar Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

De hållbarhetskopplade obligationerna ska finansiera kommunkoncernens strategi mot ökad livskvalitet, bättre miljö och ett hållbart Helsingborg.

– Vi arbetar på bred front i stadens organisation och tillsammans med stadens aktörer. Det syns till exempel i vårt arbete med lokala klimatavtal och vårt innovationsarbete. I september var vi i final för Europakommissionens utnämning EU Green Capital och nu tittar vi på om vi har förutsättningar för att bli en av de 100 europeiska städerna som tar täten i klimatomställningen. Att koppla hållbara obligationer till klimatarbetet är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd.

Helsingborgs stad har tagit fram ramverket i samarbete med Danske Bank och i enlighet med International Capital Market Associations ”Sustainability-Linked Bond Principles”. S&P Global Ratings har gett en så kallad Second Party Opinion om ramverket.

– Att vi nu kan erbjuda hållbara obligationer som kan finansiera arbetet mot vårt nettonollutsläppsmål är oerhört positivt. Nu välkomnar vi aktörer som vill investera i omställningen för ett mer miljövänligt och hållbart samhälle, säger Marcus Nilsson, ekonomidirektör i Helsingborgs stad.

Mer information:
Göran Heimer, finansansvarig på Helsingborgs stad, tfn: 042 -10 35 70

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kan besökarna under mässan se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad. Info om programmet hittar du här h22cityexpo.se

Helsingborg – en av Europas mest innovativa städer

Det är en utmärkelse som EU-kommissionen delar ut till den europeiska stad som bäst kan visa sin förmåga att nyttja innovation för att förbättra invånarnas livskvalitet.

Helsingborg har en stolt tradition av att arrangera stora mässor. 1955 kom en miljonpublik till hantverks- och designmässan H55. 1999 blev H99 föregångare till en rad andra bomässor i landet. Genom H22 tar Helsingborg traditionen till nästa nivå och fokuserar på en fråga som med tiden blivit allt mer angelägen. H22 City Expo handlar om resan mot en smartare, mer omtänksam och hållbar stad.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55