Gå direkt till innehåll
Therese Richardsson, samordnare för suicidprevention och psykisk hälsa på Helsingborgs stads socialförvaltning. Foto: Elvira Söderberg.
Therese Richardsson, samordnare för suicidprevention och psykisk hälsa på Helsingborgs stads socialförvaltning. Foto: Elvira Söderberg.

Pressmeddelande -

Helsingborg kraftsamlar mot psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa berör alla. 2022 dog sju gånger så många svenskar av självmord än trafikolyckor. Nu tar ett antal olika skånska kommuner och frivilligorganisationer ett krafttag för att uppmärksamma psykisk ohälsa i samband med Skåneveckan för psykisk hälsa. Runt om i Skåne erbjuds mötesplatser, prova-på-aktiviteter, föreläsningar, workshops och kulturarrangemang av ett flertal olika arrangörer med fokus på vårt psykiska mående.

Världsdagen för psykisk hälsa (World Mental Health Day) infaller varje år den 10 oktober med syftet att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen.

─ Vi vill visa att det finns hjälp att få och att vi alla kan hjälpas åt genom att våga prata om psykisk ohälsa på ett öppet, fördomsfritt och omtänksamt sätt, säger Therese Richardsson, samordnare för suicidprevention och psykisk hälsa, Helsingborgs stads socialförvaltning.

I år är det trettonde gången som Skåneveckan går av stapeln och under veckan erbjuder Helsingborgs stad flera evenemang och föreläsningar. Programpunkterna är gratis och vänder sig till stadens invånare.

Den 10–15 oktober erbjuder staden en serie olika föreläsningar och aktiviteter om ämnet psykisk ohälsa. Bland några av Helsingborgs stads punkter finns:

  • · 10 oktober – mässa på Dunkers kulturhus i Atriet. Några av stadens verksamheter och samarbetspartners kommer visa upp sig och informera om vad de gör för att främja helsingborgarnas psykiska hälsa. Medverkar gör bland andra: Ria – Hela människan, Brottsofferjouren, Kamratföreningen G7, Faktum, Fryshuset, LP-kontakten/Pingstkyrkan, Personligt ombud Skåne och Ung Helsingborg.
  • · 10 oktober – snabbkurser i bemötande av psykisk ohälsa. Kursen hålls av stadens instruktörer i MHFA (Mental Health First Aid). Syftet med kursen är att ge kunskap kring hur vi kan bemöta personer som mår dåligt. Huvudbudskapet är att vi behöver våga prata om psykisk ohälsa.
  • · 11 oktober – föreläsning och konstworkshop om ungas existentiella hälsa. Kraftsamling för psykisk hälsa inom Sveriges kommuner och regioner lyfter fram existentiell hälsa som en outnyttjad resurs för att främja psykisk hälsa.
  • · 12 oktober – Break the Silence, konsert på Tryckeriet. Musikens betydelse för ungas psykiska hälsa, av Musik i Syd, i samarbete med Part och elevhälsan.
  • 15 oktober – Run For Mental Health, motionslopp på Gröningen. I samband med Skåneveckan för psykisk hälsa anordnar Run for Mental Health ett välgörenhetslopp på Gröningen för att uppmärksamma betydelsen av fysisk aktivitet för vår psykiska hälsa.

Vid frågor kontakta:
Therese Richardsson, samordnare för suicidprevention och psykisk hälsa
E-post: therese.richardsson@helsingborg.se
Telefon: 0709-72 76 05

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

David Levin

David Levin

Presskontakt Socialförvaltningen 076-629 76 51 Socialförvaltningen