Gå direkt till innehåll
Helsingborg lanserar digitalt stöd för barn och unga med separerade föräldrar

Pressmeddelande -

Helsingborg lanserar digitalt stöd för barn och unga med separerade föräldrar

Helsingborg har sedan 2021 erbjudit digitalt anonymt stöd till par som valt att gå skilda vägar (SES – samarbete efter skilsmässa). Nu är staden först i Sverige med att lansera ett verktyg anpassat för åldersgrupperna 6–8 år, 9–12 år och 13–17 år. SES Nxt hjälper barn och unga att förstå och hantera känslor och upplevelser.

Verktyget informerar om den unges rättigheter och ger konkreta tips och råd kring hur de kan hantera situationer som kan uppstå i samband med separation. Det är gratis, anonymt och tillgängligt 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Användaren kan logga in på en surfplatta, dator eller mobil.  Den unge får egen inloggning och är inte beroende av att föräldrarna hjälper till.

– Föräldrars separation är ofta en omvälvande upplevelse för barn och unga. Det kan vara svårt att prata med sina föräldrar om vad som händer, föräldrarna kanske är ledsna, arga och upprörda. SES Nxt ger barn och ungdomar en egen möjlighet att reflektera över vad som händer, veta vad de har rätt till att vara med och bestämma och att få konkreta tips om hur man kan hantera svårigheter som kan uppstå, säger Lisbeth Davidsson, tf verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

SES Nxt är ännu ett exempel på att socialtjänsten i Helsingborg driver utvecklingen av personligt anpassade sociala tjänster för stadens invånare, när de vill och var de vill. Att utveckling av verktyget sker tillsammans med Köpenhamns universitet innebär också evidens och tillgång till den senaste forskningen. SES Nxt handlar om att göra barn och unga delaktiga och skapa förutsättningar för en tryggare uppväxt och en ljusare framtid – helt i linje med barnkonventionen.  

– Vi vill använda oss mer av digitala verktyg för att öka tillgängligheten i tid och rum och nå många. Det känns bra att kunna erbjuda invånare, stora som små, i Helsingborg, Båstad, Höganäs, Klippan, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga SES Nxt, säger Lisbeth Davidsson, tf verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

Fakta:
SES samarbete efter skilsmässa, lanserades i sin svenska version av Helsingborg 2021. Verktyget är utvecklat av forskare vid Köpenhamns universitet och används nu i mer än 130 kommuner i Danmark, Sverige, Island och Finland. 

När Helsingborg upphandlade SES 2020 var ett av kriterierna att vi också skulle kunna erbjuda stöd direkt till barn och unga. Nu är verktyget här, det första, unika verktyget som stöttar barn och unga att göra sin röst hörd, uttrycka sina tankar och bryta den tystnad som kan uppstå inom och runt familjen. SES Nxt finns tillgängligt på sesnxt.se.

För närvarande erbjuder staden följande verktyg inom ramen för samarbete efter skilsmässa:

  • SES (för föräldrar)
  • SES Mini (för de yngsta barnen, 3–5 år)
  • SES Nxt (för barn och unga, 6–8 år, 9–12 år och 13–17 år)

Kontakt: Lisbeth Davidsson
E-post: lisbeth.davidsson@helsingborg.se
Telefon: 0702-10 65 34

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

David Levin

David Levin

Presskontakt Socialförvaltningen 076-629 76 51 Socialförvaltningen