Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Helsingborg Pianofestival 2011

Helsingborgs Pianofestival har sedan starten 2003 varit en arena för några av de främsta pianisterna vi har, i Sverige såväl som internationellt. I år bjuder festivalens fyra dagar på kvälls- och lunchkonserter och chans till fördjupning i bland annat 200-årsjubilaren Franz Liszts liv och musikens psykologi. Nu släpper vi biljetterna!
 
Franz Liszt
Franz Liszt var 1800-talets och kanske alla tiders störste pianist. Skandalerna kring hans liv var många och kanske har de präglat bilden av Liszt på ett alltför negativt sätt. I dag kan vi se att Liszt också var en av de mest betydelsefulla för utvecklandet av den romantiska musiken under 1800-talet. Under tio års hektiskt konserterande runt hela Europa besegrade han fullständigt konsertpubliken. Hans triumfatoriska konserter kan mest liknas vid 1900-talets rockkonserter.
 
Pianisterna
I år gästas festivalen av välkända svenska och internationella pianister. Festivalen inleds i enlighet med temat då Per Tengstrand ger en konsert med bl a Franz Liszts magnifika Sonat i H-moll och Waldsteinsonaten ansedd som en av Beethovens främsta.
Det var länge sedan vi hade en rysk pianist på festivalen och vi gläder oss åt att kunna presentera Konstantin Bogino, en representant för den legendariska ryska pianotraditionen. Han spelar musik av Chopin och Liszt och i några sånger av Liszt framträder hans fru Miomira Vitas.
Här ges även möjlighet att stifta bekantskap med den italienska fenomenala pianisten Francesco Libetta. Han framförde 1990 något som länge ansetts vara en omöjlighet, ett “corpus monstre” nämligen Godowskys femtiotre studier av Chopins Etyder. I Helsingborg ger han sig i kast med bland annat Robert Schumanns romantiska mästerverk Fantasi i C-dur och virtuos musik av Franz Liszt: Två legender, Wagnertranskriptioner och Tarantella ur Annèes de Pèlerinage.
Festivalen presenterar även prisbelönta Francisca Skoogh som debuterade vid 13 års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges främsta konsertpianister. I sin roll som pianist och psykolog ger hon möjlighet till fördjupning i ett samtal efter konserten med fd ärkebiskop KG Hammar om moral, Dante och skärselden och i en föreläsning sprider Francisca också ljus över problematiken att framträda som musiker. Är det så enkelt som att säga att bara man övar tillräckligt mycket så blir man en bra artist?
 
Pedagogiken
Sedan festivalens början har det pedagogiska anslaget varit en viktig del, våra Master Classes är i år tillbaka. Här ges åtta unga lovande pianister tillfälle att få vägledning av gästande solister och specialinbjudna pianoprofessorn Vera Nosina, från Gnesina Musikakademi och Schnittke Musikinstitut i Moskva. Utöver att handledade unga lovande pianisterna kommer hon att ge en föreläsning om symboliken i Bachs musik. Pianisterna framträder även vid de fyra lunchkonserterna.
 
Helsingborg Pianofestival 2011
Datum: 7–10 augusti
Program: http://www.dunkerskulturhus.se/musik/platshallare-musik/24989/
Mer information/intervjuer: Per Nyrén, konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival, tel 0733-97 60 83 eller per-nyren@telia.com och pressansvarig Maria Schreiber, tel 0732-31 15 63 eller maria.schreiber@helsingborg.se
Biljetter: Dunkers kulturhus tel 042-10 74 00 eller www.ticnet.se
Pressbilder: http://www.dunkerskulturhus.se/press/pressbilder/
 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55