Gå direkt till innehåll
Helsingborg Pianofestival 2013 - Den virtuosa världen

Pressmeddelande -

Helsingborg Pianofestival 2013 - Den virtuosa världen

Dunkers kulturhus gör sig redo att dra igång Helsingborg Pianofestival 2013, den elfte i raden, med föreläsningar, barnföreställning och självklart pianomusik i absolut världsklass. Festivalen håller på i fyra dagar, 11/8–14/8, och bjuder på en internationell pianostjärna om dagen: Olga Kern, Per Tengstrand, David Fray och Francesco Libetta. Men redan på lördagen den 10/8 tjuvstartar vi med ett utomhusarrangemang: Helsingborgs Dagblads önskekonsert.

”Vi hoppas få folk att lämna den virtuella världen i några dagar och kliva in i den virtuosa”, säger producent Per Nyrén och ler när vi frågar vad han hoppas uppnå med årets festival.

Söndag 11/8 inleder vi storstilat med ryskan Olga Kern. Kern föddes med musiken i blodet och har släktband med både Tchaikovsky och Rachmaninoff. Kanske är det därför inte så konstigt att hon redan som femåring började studera musik vid pianot. Hon är medlem i Rysslands internationella konstakademi och driver, vid sidan av sitt egen musikkarriär,  Aspiration foundation som ger stöd åt unga musiker runt om i världen. Det stora genombrottet kom 2001 när hon bröt en trettioårig
trend med manliga vinnare i den prestigefyllda Van Cliburn-tävlingen. Därefter har hon fyllt de flesta av de stora konserthallarna runt om i världen från Sydkorea till New York och hennes självsäkra och tekniska spel blir en unik upplevelse på årets pianofestival.

Program: Schumann: Karneval, Rachmaninov: Tre preludier op. 32, Chopin: Två etyder, Liszt: Ungerska rapsodier nr 2 och 10

Måndag 12/8 kliver Per Tengstrand
upp på scenen och det skulle inte kännas som Helsingborg Pianofestival utan honom. Tengstrand har varit en del av Helsingborgs pianofestival från dag ett och är alltid ett uppskattat inslag.  Sverigesonen som numera bor i Princeton är både en showman med omedelbar publikkontakt och en dramatisk
pianospelare med enastående teknik. Han har blivit hyllad runt om i världen för sitt kraftfulla spel och det har till och med gjorts en dokumentär om honom kallad Solisten.

Program: Tobias Broström: Belle Époque, pianokonsert, Beethoven: Pianokonsert nr 2 i B-dur. Musica Vitae, Fredrik Burstedt, dirigent.

Tisdag 13/8 presenterar vi en
Sverigepremiär när den unge franske pianisten David Fray besöker Dunkers kulturhus. Fray, precis som Tengstrand, har varit föremål för en dokumentärfilm. Han har också jämförts med den legendariske Glenn Gould. Den som ser Swing, Sing and Think och sedan tittar på filmklipp med Gould förstår varför. Han spelar Bach med samma inlevelse och fantasi och har liknande kroppsmanér framför tangenterna. Född 1981 är han festivalens yngsta stjärna, men kanske också den mest engagerande? Hukandes över flygeln kan David Fray få novisen intresserad av ett komplicerat stycke, samtidigt som han återväcker passionen hos den mest blaserade musikexpert. Han är flerfaldigt prisad och har jobbat tillsammans med flera av de största moderna dirigenterna.

Program: J S Bach: Toccata i E-moll, Partita i E-moll, Toccata i C-moll, Partita i C-moll

Onsdag 14/8 avslutas festivalen med demoniskt pianospel. När pianisten, dirigenten och kompositören Francesco Libetta från Lecce, Italien, inte släpper ut all sin kraft över flygeln så ligger den där och trycker inifrån och publiken kan känna hur han får kämpa för att hålla tillbaka den. Libettas lugna ansiktsuttryck och avslappnade hållning står i rak konstrast till hans händer och fingrar som flyger över tangenterna som om de var besatta. Tekniskt oklanderlig och med en känsla för melodi håller han publiken trollbunden världen över. Förutom sitt eget spelande har Francesco Libetta skrivit för opera, baletter och film, han har drivit sin egen pianofestival sedan 2003 och Dunkers är stolta att kunna presentera honom för Helsingborgspubliken.

Program: Debussy: Images bok I, Beethoven: Sonat i Ass-dur op. 110, Heitor Villa-Lobos: Rudepoema, Busoni: Carmenfantasi

Biljetterna till pianofestivalen släpps 12 april 2013.

För fullständigt festivalprogram se www.dunkerskulturhus.se

Mer info:
Per Nyrén, producent
tfn  0435-20355
per-nyren@telia.com

eller

Hans Simonen
teamchef/producent, Dunkers kulturhus
mobil 0732-31 15 61
hans.simonen@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55