Gå direkt till innehåll
Foto: Helsingborgs stad
Foto: Helsingborgs stad

Pressmeddelande -

Helsingborg samlar framtidens miljöbästa lösningar på H22 City Expo

Helsingborgs stad behåller topplaceringen bland landets miljöbästa kommuner i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga kommunranking. Staden slutar på tredje plats i totalrankingen efter Lund och Malmö, och samlar framtidens miljöbästa lösningar under H22 City Expo. 

– Vi är stolta över att Helsingborg år efter år är med bland de ledande städerna i Sverige och Europa när det gäller arbetet för en frisk miljö och en global omställning till klimatneutralitet. Det ska bli roligt att i sommar välkomna helsingborgarna, politiker, företagsledare, experter och många andra från hela världen till H22 City Expo för att tillsammans driva arbetet vidare, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Genom innovationssatsningen H22 och andra initiativ samarbetar Helsingborgs stad med uppemot 100 partners från näringslivet, akademin och föreningslivet för att utveckla framtidens smarta och hållbara stad. Vi bygger nya arenor för engagemang och samskapar lösningar som både ska ge resultat inom kommungränserna och kunna skalas upp av andra på global nivå.

Här är ett urval av det som visas och utvecklas vidare under H22 City Expo 30 maj till 3 juli med fokus på klimatomställlning

Skärper målet mot klimatneutralitet 2030

För att klara framtidens utmaningar behöver kommuner tänka globalt, men agera lokalt. Helsingborgs stad arbetar med utmaningarna kopplade till Agenda 2030 i hela koncernen, både för att säkra framtidens välfärd och öka takten i klimatomställningen. I slutet av april valdes staden och sex andra svenska städer ut bland 100 städer i Europa för att delta i EU:s satsning på klimatneutrala och smarta städer.
– I linje med EU-missionen Climate-Neutral and Smart Cities skärper staden nu klimatmålet och siktar mot att nå netto-noll utsläpp redan till 2030. För att öka takten i omställningen vill vi tillsammans med branschens aktörer leda arbetet mot smartare och hållbarare transport- och godssystem i hela Helsingborgs logistikregion, säger Peter Danielsson (M).

Med i toppen sedan 2017

Miljö- och omställningsarbetet i Helsingborgs stad har fem gånger fått högsta totalpoäng i Aktuell Hållbarhets kommunranking. 2022 slutar Helsingborg på tredje plats i totalrankingen med 39,24 poäng, efter Lund på andra plats (39,47 poäng) och Malmö på förstaplatsen (42,13 poäng). 
– Vårt arbete är möjligt tack vare medarbetarnas långsiktiga driv, vårt mod att våga testa nya lösningar och den innovationskraft som finns i stadens bolag, förvaltningar, näringsliv och civilsamhälle. Vi ligger i framkant på många områden, men vi kommer ingenstans utan att fortsätta dela, skala upp och lära av varandras lösningar, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

Bakgrund

Aktuell Hållbarhets ranking bygger dels på en enkät med 24 frågor om kommunernas pågående miljö- och omställningsarbete, och dels på aktuell data från myndighetskällor som SCB, SKR, Boverket och Avfall Sverige. Frågorna i enkäten handlar om allt från stadsplanering och transporter, till inköp av livsmedel och koldioxidbudgetar.

Årets resultat i Aktuell Hållbarhets kommunranking


Presskontakter:

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande
042-10 50 87 , peter.danielsson@helsingborg.se

Henrik Frindberg, miljödirektör
042-10 50 25 , henrik.frindberg@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen