Gå direkt till innehåll
Helsingborgarna inbjuds att yttra sig om nya kulturprogrammet

Pressmeddelande -

Helsingborgarna inbjuds att yttra sig om nya kulturprogrammet

Vad är viktigast att satsa på inom kulturen de kommande åren? Den 1 mars öppnar möjligheten för helsingborgarna att ge sina synpunkter på kulturprogrammet för perioden 2025–2028.

Just nu pågår arbetet med att ta fram Helsingborgs prioriteringar och ambitioner på kulturområdet. Redan under hösten har staden involverat kulturlivet och stora delar av stadsförvaltningen i det nya kulturprogrammet.

- Vi har träffat kulturföreningar, studieförbund och andra fria kulturaktörer i Helsingborg, och responsen har varit tydlig: prioriteringarna i nuvarande kulturprogram är fortsatt relevanta. Vi ska fortsätta att stärka våra samarbeten både inom staden och med det fria kulturlivet. I programmet finns också satsningar på till exempel nya områdesbibliotek och ombyggnad av stadsbiblioteket, säger kulturnämndens ordförande Alexander Kolind (KD).

    Under perioden 1 mars–31 mars kommer helsingborgarna kunna läsa kulturnämndens förslag till nytt kulturprogram och lämna synpunkter på webbsidan Dialog Helsingborg.

    För att öka engagemanget och kunskapen om kulturens roll i samhället, ordnar kulturnämnden under våren en serie seminarier i atriet på Dunkers kulturhus. Seminarierna är kostnadsfria och öppna för allmänheten, se kalendariet nedan.

    Staden kommer också att hämta in synpunkter på nya kulturprogrammet med hjälp av Region Skånes medborgarpanel Skånepanelen. Panelen består av 4 000 personer som regelbundet deltar i enkäter via nätet.

    - Nu ser jag fram emot remissperioden där helsingborgarna får möjlighet att bidra med sina synpunkter. Jag är säker på att helsingborgarnas röster kommer lyfta programmet ytterligare och jag hoppas många vill tycka till, säger kulturnämndens ordförande Alexander Kolind (KD).

      Seminarier på Dunkers kulturhus

      Tisdag 5 mars 17.00–18.00 Atriet Dunkers kulturhus. Tema: kultur och ekonomi
      Katja Lindkvist docent vid Institutionen för tjänstevetenskap Lunds universitet och Jesper Larsson, verksamhetsutvecklare på Helsingborg Arena och Scen, projektledare på Lunds Universitet och tidigare vd för bland annat Malmö Stadsteater, Malmö Live Konserthus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

      Onsdag 20 mars 17.00–18.30 Atriet Dunkers kulturhus. Tema: kulturella och kreativa branscher

      Representanter från Region Skåne, Lunds universitet, Film i Skåne och Helsingborgs stad

      Onsdag 24 april 17.00–18.00 Atriet Dunkers kulturhus. Tema: regional kulturutveckling
      Anna Lyrevik, kulturdirektör, Region Skåne och Malena Sandgren, kulturchef i Region Blekinge

      Tisdag 7 maj 17.00–18.00 Atriet Dunkers kulturhus. Tema: Gestaltad livsmiljö
      Mats Hallberg, kulturdirektör i Helsingborgs stad, Anna Möller, stadsbyggnadsdirektör i Helsingborgs stad och Dorte Bo Bojesen, vd Form och Design center.

      Onsdag 22 maj 17.00–18.30 Atriet Dunkers kulturhus. Tema: Fria kulturlivets villkor
      Kamilla Rydahl, utvecklare villkor för konstnärligt skapande, Region Skåne, Carl Liungman, regionalpolitisk strateg KLYS, Mattias Sommar, verksamhetschef Biograf Röda kvarn


      Fakta: Kulturprogrammet

      Kulturprogrammet är det politiska styrdokumentet för Helsingborgs kultursatsningar och gäller för fyra år. Nuvarande kulturprogram gäller för åren 2021-2024 och utgår från tre prioriterade områden: Hela Helsingborg, Helsingborg i världen och Helsingborg skapar och producerar.

      Förslaget till nytt kulturprogram för åren 2025-2028 innebär en aktualisering av nuvarande program. Det betyder att programmet ska uppdateras för att vara fortsatt aktuellt. Det nya programmet ska beslutas av kommunfullmäktige i höst.

      Nyfiken på hur nuvarande kulturprogram omsatts i praktiken? Läs mer här!

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

      Kontakter

      Anna Rosenberg

      Anna Rosenberg

      Pressansvarig Kulturförvaltningen 0732-31 57 36