Gå direkt till innehåll
Helsingborgs stad blir medlem i EU:s innovationsnätverk (EIT) för kulturella och kreativa branscher

Pressmeddelande -

Helsingborgs stad blir medlem i EU:s innovationsnätverk (EIT) för kulturella och kreativa branscher

Styrelsen för EIT Culture & Creativity meddelar att Helsingborgs stad beviljas inträde i det europeiska samarbetet kring utvecklingen av kulturella och kreativa branscher. Helsingborg är den första svenska staden hittills i nätverket.

Tyngdpunkten i den europeiska satsningen är att förena företagande, utbildning och forskning med koppling till den kreativa sektorn.

– Det känns riktigt stort. Satsningen från EU:s sida är ett konkret bevis på och erkännande av kulturpolitikens självklara plats i arbetet med ett hållbart Europa. Det är också ett kvitto på att kultursektorn på allvar tar plats i arbetet med att utveckla näringsliv och stärka vår innovativa kapacitet, säger Alexander Kolind (KD), ordförande i kulturnämnden i Helsingborgs stad.

Den europeiska innovationsgemenskapen EIT Culture & Creativity är utformad för att stärka Europas kulturella och kreativa sektorer och industrier och har en stark finansiering i sin portfölj. Helsingborgs stad ser med detta möjligheter att nu på allvar fokusera på kulturella och kreativa branscher (KKB). Samarbetserbjudande har redan riktats till Helsingborgs stad med anledning av arbetet.

– Flera europeiska städer ligger före oss i detta arbete, nu har vi en möjlighet att med den gemenskap vi kommer in i förbättra vårt arbete och identifiera möjligheter till utveckling för den kreativa näringslivssektorn i Helsingborg med omnejd, säger Mats Hallberg, kulturdirektör.

Detta kluster av branscher där alla har en kreativ kärna, utgör viktiga drivkrafter för innovation och ekonomisk tillväxt för flera delar av näringslivet. En utveckling av de kulturella och kreativa branscherna som utgör ca 3 % av BNP innebär också en viktig utveckling och förstärkning av arbetsmarknaden områden som innefattar bland annat film där staden redan påbörjat ett arbete.

– Helsingborgs stad har en dynamisk kulturscen med en lång rad kreativa och framgångsrika entreprenörer. Jag hoppas att medlemskapet i EIT ytterligare kommer att öka innovationskraften i stadens näringsliv, säger Fredrik Wahrolén, näringslivsdirektör.

Redan i december är staden inbjuden till EIT:s generalförsamling i Krakow där representanter staden från stadens näringslivsavdelning och kulturförvaltning. Rent formellt börjar stadens medlemskap den 1 januari 2024.

Bakgrund om initiativet

EIT Culture & Creativity är ett initiativ från European Institute of Innovation and Technology (EIT). Det är en kunskaps- och innovationsgemenskap utformad för att stärka och omvandla Europas kulturella och kreativa branscher genom att koppla samman kreativa och organisationer till Europas största innovationsnätverk.

Varför satsa på Kulturella och kreativa branscher?

Europeiska unionen står generellt inför en rad framtida utmaningar över hela samhällssektorn. Analyser visar på att det råder brist på entreprenörskap och tvärgående färdigheter inom en rad områden, samt begränsat samarbete mellan forskare samt mellan forskare och industrin/näringar. Det finns en otillräcklig interaktion mellan kluster på kulturområdet och innovationsaktörer. Det finns också ett stort behov av utveckling och förstärkning av den europeiska arbetsmarknaden. Ett viktigt perspektiv för att komma åt ovanstående står att finna i den sektor som kallas CCI, Cultural and Creative industries, på svenska kulturella och kreativa branscher (KKB). Detta kluster av branscher där alla har en kreativ kärna, utgör viktiga drivkrafter för innovation och ekonomisk tillväxt för flera delar av näringslivet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55