Gå direkt till innehåll
Jordbodalen med den porlande Gåsebäcken är ett naturreservat centralt i staden
Jordbodalen med den porlande Gåsebäcken är ett naturreservat centralt i staden

Pressmeddelande -

Invigning av Jordbodalens naturreservat

Nu på lördag den 11 september invigs Jordbodalen som naturreservat. Det blir vårt mest centralt belägna naturreservat i Helsingborg med många arter av växter och djur som inte är så vanliga mitt i en stad.

Med naturreservat har vi ett långsiktigt skydd och skötsel av naturen. Jordbodalen är ett särskilt värdefullt natur- och kulturstråk med biologisk mångfald, kulturmiljöer, rekreationsvärden och estetiska kvaliteter. Ett av stadens viktiga rekreationsområden i stadsmiljön. Jordbodalen blev naturreservat redan 2020 men invigs först nu på grund av Corona.

- Det är en av landborgens bäckraviner med artrika träd- och buskmiljöer, bland annat gamla ekar och bokar och de djur och växter som är beroende av dessa livsmiljöer. Det finns kulturhistoriska värden, till exempel dammar från förra sekelskiftet och gravplatsen efter O D Krook som hade sommarhus i området. Ångtegelgropen är ett viktigt industriminne från 1873-1978 med det bruna Helsingborgsteglet. Dessutom är det geologiskt intressant, säger kommunekolog Fredrik Bengtsson.

- Inne i ravinen är det en relativt låg ljudnivå för att ligga så centralt i staden. Omkring sextusen personer kan nå rekreationsområdet inom ett avstånd på två kilometer. Under de fem senaste åren har Helsingborgs stad förbättrat bänkar, stigar, vattenväxter, vattendraget, dammarna, ängsytor med mera säger Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

    Plats

    Folkparken nära Lekplatsen Jordbodalen vid Jordbogatan. GPS-koordinater 56.036505, 12.727669.

    Program

    Kl. 13.00

    • Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, invigningstalar
    • Widar Narvelo, tidigare kommunekolog, berättar om Jordbodalen
    • Caroline Sjunner och Annika Jonasson från Miljöverkstaden håller i pedagogisk plantering av sälg med elever från Västra Ramlösa skola
    • Caféet Brukets vagn Gustav serverar vegansk, hållbar och närodlad fika, först till kvarn får fika
    • Miljöverkstaden håller i flera roliga aktiviteter att prova på:

    Tillverka väsen av naturmaterial, gå på "lupptäcktsfärd", testa vår digitala tipsrunda med GPS-quiz - du kan vinna ett stormkök, spela naturbingo

    Under invigningen finns Naturskyddsföreningen på plats och lär dig känna igen skogens träd med hjälp av en trädnyckel. Lär dig skilja på trädens blad och kottar och ollon i olika storlekar och former!

    Kl. 13.45

    Guidning med Widar Narvelo, tidigare kommunekolog, som visar Jordbodalens pärlor. Du anmäler dig till guidningen på plats.

    Kl. 14.30

    Depp & Pepp Teatern, Den magiska tankeformeln, familjeföreställning för de yngre (4-7 år) med Depp & Pepp, två fantasiankor, där Depp är rädd och ser faror är Pepp modig och ser möjligheter. Frågan är, kan de få den höjdrädda Häxan Magi att våga flyga? Föreställningen spelas vid tältet på platsen.

    Vi hälsar våra invånare varmt välkomna till invigningen! Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer under Corona.


    För mer information kontakta:

    Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden
    Telefon: 0703-01 07 26, e-post christian.orsing@helsingborg.se

    Fredrik Bengtsson, ekolog på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg
    Telefon: 0702-32 62 69, e-post fredrik.bengtsson@helsingborg.se

    Christina Wideland, ansvarig för invigningar på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg
    Telefon: 0709-72 83 54, e-post christina.wideland@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55