Gå direkt till innehåll
Jakten på porträttet av Isabel von Dardel över efter tio år

Pressmeddelande -

Jakten på porträttet av Isabel von Dardel över efter tio år

Efter tio år av sökande har oljemålning av Isabel von Dardel förvärvats av Kulturmagasinet i Helsingborg. Porträttet som skapats av konstnären Arthur Fischer år 1910 i Berlin, och som tidigare hängt på villa Thalassa i Helsingborg, såldes av dåvarande hyresgästen år 2011. Tavlan återfanns i Danmark och utgör nu tillsammans med flera andra objekt från Isabel en viktig del i Helsingborgs historia.

Isabel von Dardel föddes i Göteborg 1870 och hette Keiller i flicknamn. Hon kom från en välbärgad familj och hennes farfar Alexander Keiller grundade Götaverken. Isabel gifte sig 1910 med kammarherre George von Dardel. Paret Dardel bodde på villa Thalassa, vilket betyder mot havet, i Helsingborg. George hade själv låtit bygga huset och ställt höga krav på såväl konstruktionen som läget. Paret fick aldrig några gemensamma barn, men George var änkling sedan 1904 och hade tre barn från det tidigare äktenskapet. Georges far, Fritz von Dardel, var känd konstnär, hovman och ordföranden i konstakademin. Sonen ärvde den konstnärliga ådran, vilket förstås betydde att hemmet skulle uppfylla alla krav på konstnärlig skönhet. Detta var en av anledningarna till att han valde att bygga huset i naturskön omgivning uppe på landborgen bortom Pålsjö slott. Här bodde Isabel fram till sin död 1934. George dog året innan, 1933.

Oljemålningen som försvann
Porträttet av Isabel är målat av den tyska konstnären Arthur Fischer, född och verksam i Berlin. Tavlan målades i just Berlin år 1910, samma år som Isabel och George gifte sig. Arthur målade främst porträtt. Han hade många uppdrag världen över och var bland annat hovmålare åt Kaiser Wilhelm II och är kanske mest känd för porträttet av honom som spreds som affischer och vykort under första världskriget. Bland Fischers senare porträtt finns Theodore Roosvelt, Stalin och Lenin.

När kommunen beslutade sig för att sälja villa Thalassa, sålde den tidigare hyresgästen, år 2011, alla inventarier. I dessa ingick bland annat två porträtt av makarna Dardel. När Helsingborgs museer upptäckte försäljningen var det redan för sent. Tavlorna hade sålts på auktion och konservator Christina Gräbe påbörjade arbetet med att försöka få tillbaka tavlorna till Helsingborg. Tavlan av Isabel var speciellt intressant eftersom det i Helsingborgs museers samlingar finns en mängd föremål som Isabel burit eller ägt. Målningen av Isabel kunde spåras till Jylland i Danmark, medan porträttet av Georg von Dardel, målat av Fritz von Dardel, tyvärr inte gick att lokalisera. Via auktionsfirman fick Christina kontakt med köparen av Isabels porträtt. Tyvärr visade det sig att köparen inte vara intresserad av att sälja målningen.

Under åren som gick gjorde Helsingborgs museer flera försök med att köpa målningen, dock utan framgång. Under hösten 2019 upptäckte Kulturmagasinets avdelningschef, Therese Kruse, av en slump att målningen var ute på auktion i Danmark. Men tyvärr gjordes upptäckten en dag för sent – auktionen var redan avslutad. Besvikelsen över att ha missat ytterligare en auktion var naturligtvis stor. Christina Gräbe tog kontakt med danska auktionsfirman Bruun Rasmussen i Århus och det visade sig att målningen inte hade blivit såld eftersom utropspriset inte var uppnått. Efter en del förhandlande mellan ägaren och auktionshuset lyckades museet till slut förvärva målningen och Isabel kom hem igen efter nästan tio år.

Porträttet på Isabel von Dardel har efter förvärvet konserverats på Kulturmagasinet. Det har rengjorts, några äldre övermålningar och missfärgningar har tagits bort och sedan har målningen retuscherats och fått ett nytt lager fernissa.

Kontaktpersoner
Christina Gräbe, konservator Kulturmagasinets/Helsingborgs museer
0732-31 13 43 eller christina.grabe@helsingborg.se 

Therese Kruse, Kulturmagasinets/Helsingborgs museers avdelningschef
042-10 45 14 eller therese.kruse@helsingborg.se

Foto: Kulturmagasinet, Helsingborgs museer.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55