Gå direkt till innehåll
Den 7 maj möts kandidater till EU-valet på Aktivitetshuset Tryckeriet för att diskutera EU-politik och besvara Helsingborgarnas frågor.
Den 7 maj möts kandidater till EU-valet på Aktivitetshuset Tryckeriet för att diskutera EU-politik och besvara Helsingborgarnas frågor.

Pressmeddelande -

Kandidater till EU-valet debatterar i Helsingborg

Den 7 maj kommer kandidater till Europaparlamentsvalet att mötas på Aktivitetshuset Tryckeriet för att diskutera EU-politik och besvara Helsingborgarnas frågor.

Debatten arrangeras av Europa Direkt Skåne Nordväst och Drottninghögs bibliotek Idé A med anledning av valet till Europaparlamentet den 9 juni, då 21 svenska europaparlamentariker ska röstas fram.

– Det är många som varken vet att det är EU-val, vad det egentligen är vi röstar på eller hur stor makt Europaparlamentet faktiskt har. Vi hoppas att debatten ska bidra till ökad förståelse för hur EU fungerar och ge invånare chans att lyssna till vad de olika politikerna vill uträtta ifall de blir invalda, säger Jenny Tellström samordnare för Europa Direkt.

Historiskt sett har EU-valet haft lägre deltagande än nationella val i Sverige och år 2019 röstade bara 51% av Helsingborgarna. EU kan ibland kännas avlägset, men faktum är att 37% av svenska lagar har sitt ursprung i EU-beslut. Samtidigt står Europa idag inför flera gränsöverskridande utmaningar, såsom klimatförändringar, migrationskriser, stödet till Ukraina och den snabba utvecklingen av AI.

– I det senaste EU-valet var det knappt 20% av alla röstberättigade på Drottninghög som röstade. För en del är det första gången att rösta i ett val i Sverige och det kan vara extra svårt att hitta information om EU-valet. Vi hoppas att debatten kan vara en möjlighet att lyfta frågor som berör Helsingborgarna och bidra till att fler går och röstar, säger Fia Eliasson Lannemyr som är aktivitetssamordnare på Drottninghögs bibliotek Idé A.

Om evenemanget
Deltagare i debatten är:
Umihana Rasovic (V), Jesper Olsson (MP), Per Ola Nilsson (S), Abir Al-Sahlani (C), Simona Mohamsson (L), Martin Hallander (KD), Anna Jähnke (M) och Patrik Jönsson (SD).

Moderator är Anamaria Dutceac Segersten, Statsvetare, Centrum för Europaforskning, Lunds universitet.

Inför debatten bjuds det på mingel med lättare tilltugg från klockan 17.00. Här har alla möjlighet att diskutera sina hjärtefrågor med politiker samt ta del av utställningen ”Din röst. Ditt Europa.” som är skapad av deltagare från Södra folkhögskolan. Klockan 18.00 startar debatten och kandidater från partierna intar scenen.

Plats: Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1b
Tid: tisdag 7 maj 17.00 – 19.30
Alla är välkomna och evenemanget är gratis

För mer information:
Jenny Tellström, samordnare Europa Direkt
073-0804157
jenny.tellstrom@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55