Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Krafttag för säkrare värdepappershantering

Justerad finanspolicy och skärpta rutiner för uppföljning och kontroll. Så kan de förändringar som Helsingborgs stad står inför sammanfattas. Det framgår av de två utredningar som gjorts efter en stor förlust på den amerikanska kreditmarknaden i våras.

- Vi tar kritiken på största allvar och kommer att vidta de åtgärder som krävs, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson.

Granskningen initierades i våras efter att stadens kapitalförvaltning förlorat 60 miljoner kronor på den amerikanska kreditmarknaden. Placeringarna gjordes 2004 och KPMG har på stadens uppdrag utvärderat hur värdepappershanteringen har fungerat under perioden 2002-2007. Utredaren pekar på flera brister.

Framför allt konstaterar KPMG att dåvarande finanspolicy var otydlig och att det saknades rutiner för uppföljning och kontroll. Det fanns ett finansråd med ansvar att hantera det sistnämnda, men finansrådet var inte tillräckligt aktivt. Enligt dåvarande finanspolicy skulle kommunfullmäktige årligen ha sett över och fastställt en uppdaterad version. Mellan 2002 och 2006 skedde inga revideringar av finanspolicyn.

Förbättrade styrdokument

I januari 2007 skapades en ny finans- och bolagsavdelning samt en finans- och bolagsberedning under kommunstyrelsen. En förbättrad finanspolicy och finansinstruktioner upprättades. Men fortfarande består brister enligt KPMGs rapport. Vid sidan av att ytterligare förtydliga mål och syften med värdepappershanteringen, pekar utredaren bl a på behov av förstärkt organisation med mer frekventa avstämningar och förbättrade rutiner för kontroll. Kostnadskrävande åtgärder som, enligt utredaren, ställer Helsingborgs stad inför alternativet att låta en extern förvaltare ta över värdepappershanteringen.

- Vår första prioritet är att åtgärda bristerna i styrdokumenten, därefter får vi göra en analys av vilket av utredarens alternativ som på bästa sätt säkerställer våra placeringar, säger stadsdirektör Stellan Folkesson.

Efterlever inte policyn

Parallellt med KPMGs utredning har stadsrevisionen granskat den nuvarande kapitalförvaltningen. Även stadsrevisionen pekar på brister när det gäller rutiner för avstämningar och intern kontroll. En del av kritiken som lyfts fram är att de löpande uppföljningarna till finans- och bolagsberedningen inte fungerar tillfredställande.

Kraven på 90-procentig kapitalgaranti (dvs. 90 procent av investerat belopp garanterat ska återbetalas när investeringen realiseras) uppfylls inte. Påbudet om 90-procentig kapitalgaranti gäller för så kallade strukturerade produkter - värdepapper av den sort som förorsakade den stora förlusten i våras.

- Vi avser nu att lägga fram en plan för hur vi successivt kan göra oss av med de placeringar som gör att vi är exponerade för större risk än vad policyn föreskriver, säger Eva-Marianne Nilsson.

Rapporterna ska behandlas på nästa kommunstyrelsemöte. Därefter ska förslag till åtgärder presenteras för kommunfullmäktige så fort som möjligt.

För pressmeddelande, KPMGs utredning samt stadsrevisionens granskning se bifogade dokument.

För mer information:
Birgitta Darrell, kommunikationsdirektör
Telefon: 042-10 60 59
E-post: birgitta.darrell@helsingborg.se


Eva-Marianne Nilsson, finans- och bolagschef
Telefon: 042-10 51 70
E-post: eva-marianne.nilsson@helsingborg.se


Stellan Folkesson, stadsdirektör
Kommunstyrelsens förvaltning
Telefon: 042-10 66 00
E-post: stellan.folkesson@helsingborg.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55