Gå direkt till innehåll
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pressmeddelande -

Kulturnämnden beslutar om plan för barn- och ungdomskultur i Helsingborg

2021 fick kulturförvaltningen i Helsingborg i uppdrag förstärka sin kunskap och förtydliga sina insatser för kulturnämndens prioriterade målgrupp barn och unga. I uppdraget ingick att ta fram en plan innehållande strategiska insatser och ökad samverkan. Planen beslutades nu i kulturnämndens möte 20 oktober 2022. Några exempel på insatser som ska förverkligas är ett kulturombudssystem och jämlik rekrytering till deltagande.

I april 2021 fick kulturförvaltningen i uppdrag av kulturnämnden att ta fram en särskild plan för barn och unga. Syftet var att stärka sin kunskap om målgruppen och förtydliga insatserna. Arbetet med att ta fram planen påbörjades i augusti 2021 och har inneburit ett omfattande dialogarbete med såväl andra förvaltningar som externa aktörer och barn i staden. Den 20 oktober 2022 fattade kulturnämnden beslut om planen efter en remissperiod april till september, då övriga nämnder och andra berörda har yttrat sig.

Exempel på strategiska insatser ur planen

Kulturombudssystem: 2022 har skola- och fritidsförvaltningen i samarbete med kulturförvaltningen etablerat ett formellt kulturombudssystem där rektorerna utser minst en kulturambassadör på varje förskole- och skolenhet i Helsingborg. Även de fristående skolorna uppmanas att anmäla kulturambassadörer. Kulturambassadörerna får information om vilket kulturutbud som erbjuds skolorna i Helsingborgs stad. Det innebär bland annat att de får ett nyhetsbrev med information och utbud från kulturförvaltningen tre till fyra gånger per termin, blir inbjudna till utbudsträffar och möjligheter att ta del av kulturupplevelser. I och med ambassadörskapet bildas också ett nätverk av kulturambassadörer som kan tipsa, inspirera och dela erfarenheter med varandra. I ambassadörernas ansvar ligger att se till att pedagogerna och barnen på den egna skolan/förskolan inte missar möjligheterna att ta del av stadens kulturerbjudanden. Kultur för skolor och förskolor är oftast kostnadsfria och kopplade till läroplanen och kunskapsmålen.

Jämlik rekrytering till deltagande: I ett samarbete mellan kulturförvaltningen, skol- och fritidsförvaltningen och socialförvaltningen ska ett nytt koncept testas för jämlik rekrytering till deltagande i meningsfulla fritidsaktiviteter. Konceptet innebär att alla elever i en viss årskurs på mellanstadiet får utökad timplan för att på schemalagd skoltid prova på olika fritidsaktiviteter i skolans lokaler eller i vissa fall hos de föreningar eller verksamheter som bedriver fritidsverksamheten. Aktiviteterna ska ligga inom områdena idrott/hälsa, kultur och natur.

Här kan du läsa planen i sin helhet.

Kontaktpersoner

Ola Jacobson, kulturstrateg med fokus på barn och unga samt nationella minoriteter på Kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
0731-51 41 96 eller Ola.Jacobson@helsingborg.se

Mats Hallberg, tillförordnad kulturdirektör Helsingborgs stad.
0730-28 22 53 eller mats.hallberg@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55