Gå direkt till innehåll
Foto: Svensk Filmdatabas, Ralph Nykvist, Jesper Molin
Foto: Svensk Filmdatabas, Ralph Nykvist, Jesper Molin

Pressmeddelande -

Lokalhistoriska föredrag våren 2023

Säsongens tre lokalhistoriska föredrag handlar om människoöden, om geografiska och konstnärliga resor och om en fotograf som förtjänar att lyftas fram.

1 februari 18.30
Ingeborg Holm: ett människoöde, en pjäs, en känd stumfilm och Helsingborgs fattigvård
Den här kvällen berättar Anja Petersen om Ingeborg Holm och om den svenska fattigvården kring sekelskiftet 1900. Stumfilmen Ingeborg Holm hade premiär 1918. Det blev en skandalsuccé. Skådespelet Ingeborg Holm skrevs av Nils Krok i Helsingborg redan 1906 och pjäsen sattes upp på teatern samma år. Den sades vara verklighetsbaserad och kritiserade den tidens fattigvård. Nils Krok kan på så vis betraktas som en tidig visselblåsare.
Stumfilmen finns att se på Youtube. På Helsingborgs stadsteater spelas musikalen Tysta Maria under våren, som delvis bygger på historien om Ingeborg Holm.

1 mars 18.30
Yoshio Nakajima – hur en japansk konstnär skapade konsthistoria i Skåne
Konstnären Yoshio Nakajima är mer aktuellt än någonsin. Men hur gick det egentligen till när han flyttade från Japan på 1960-talet och blev en känd konstnär i Europa och i Skåne? Den här kvällen berättar utställningsproducent och curator Martin Schibli historien om Yoshio Nakajima.
Föredraget ges med anledning av utställningen Yoshio Nakajima – resa med solen, som visas på Dunkers kulturhus till och med 12 mars 2023. Martin Schibli berättar om konstnärens resa från Japan till Helsingborg. Det var en resa som gick bland annat via Antwerpen, Göteborg och Ubbeboda. Yoshio Nakajima är i dag 82 år gammal och har en lång och framgångsrik karriär som bild- och performancekonstnär bakom sig.

5 april 18.30
Ralph Nykvist – fotografernas fotograf
Niclas Östlind, från HDK-Valand, har kurerat den pågående utställningen om Ralph Nykvist på Dunkers kulturhus. Ursprunget till utställningen är att Helsingborgs museum 2020 mottog en donation med Ralph Nykvist samtliga negativ. Utställningen visas till och med 30 april och det är den hittills största om Ralph Nykvists karriär och omfattar drygt 200 fotografier från tre decennier. Trots att Ralph Nykvist fotograferat under flera decennier är han ändå ganska okänd utanför fotografikretsarna. I det här föredraget berättar Niclas Östlind allt om fotografernas fotograf.
Niclas Östlind är fil. dr. i fotografi, curator och författare. Han är specialiserad på fotografi, samtidskonst och historiografi.

Lokalhistoriska föredrag görs i samarrangemang med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet.

Arrangemangskontakt
Jenny Fridh
Pedagog, Dunkers kulturhus
0732-31 53 60
jenny.fridh@helsingborg.se

Presskontakt:
Tommy Esbjörnsson
0706-77 48 73
tommy.esbjornsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55