Gå direkt till innehåll
Visionsbild på Maria stationsgata (Helsingborgs stad/Afry).
Visionsbild på Maria stationsgata (Helsingborgs stad/Afry).

Pressmeddelande -

Maria stationsgata byggs om för framtiden och knyter ihop Mariastaden och Berga

Tisdagen den 11 april börjar vi att börja bygga om Maria stationsgata. Gatan ska få en ny rakare sträckning, bli bredare, större och längre genom en tunnel under järnvägsspåren till Berga. Nya Maria stationsgata blir en väg med två körfält för bilar, två för bussar och separata gång- och cykelbanor på båda sidor. Vi börjar bygga om mellan Kronovallsgatan och Kullavägen och fortsätter därefter mot Maria station och Berga. När gatan är klar har vi kopplat ihop Mariastaden och Berga på ett bättre sätt än idag. Vi räknar med att bli klara under hösten 2025.

Vi bygger om Maria stationsgata bland annat för att det ska bli enklare att ta sig till och från Mariastaden, Maria station, Berga och vidare, oavsett om du går, cyklar, åker bil, buss eller tåg. Vi bygger en betydligt större väg med två filer för bussar, två för bilar och med gång- och cykelbanor på båda sidor om vägen. I samband med att vi bygger om Maria stationsgata gör vi även ytorna runt omkring fina genom att bland annat plantera träd och växter samt förbättra belysningen i området.

Arbetet är uppdelat i två etapper. Vi börjar på Kullavägen vid rondellen mot Gyhultsvägen och Maria stationsgata och fortsätter till Kronovallsgatan. Den andra etappen är sträckan mellan Kronovallsgatan och Bergavägen på den östra sidan om Maria station. När gatan är ombyggd och klar blir den en del av den nya busslinjen HelsingborgsExpressen 2 som ska gå mellan Mariastaden och Östra Ramlösa från slutet av år 2024.

Under tiden vi bygger om finns det en tillfällig gång- och cykelbana med belysning mellan Mariastaden och Maria station. Parkeringsmöjligheterna finns kvar för till exempel pendlare och besökare i form av en tillfällig parkeringsplats närmre bostadsområdet. I perioder behöver vi leda om viss trafik i området. Bland annat på Kullavägen mellan Mariehällsvägen och Gyhultsvägen/Maria stationsgata och vid korsningarna till Kronovallsgatan och Gyhultsvägen. Det blir alltså något begränsad framkomlighet som kan medföra lite längre körtid vid arbetsområdet.

– Vi hoppas att ombyggda Maria stationsgata ska bli ett lyft för hela området och göra det enklare att ta sig till och från Mariastaden, Maria station, Berga och vidare, oavsett om du går, cyklar, åker tåg, buss eller bil. I det här projektet ingår det även att vi ska jobba med ytorna kring Maria station där vi bland annat kommer bygga torgytor, planteringar och grönska, förbättra belysningen samt skapa cykelparkeringar och bra anslutningar till både tåg och bussar, säger Anette Fröberg, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

För mer information kontakta:
Anette Fröberg, projektledare, stadsbyggnadsförvaltningen,
Tel: 0729-62 94 52, e-post: anette.froberg@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Johan Persson

Johan Persson

Strategisk kommunikatör, press 0730-458562 Stadsledningsförvaltningen