Gå direkt till innehåll
Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021. Foto: Calle Berglund/ Helsingborgs stad
Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021. Foto: Calle Berglund/ Helsingborgs stad

Pressmeddelande -

Martin Krokstorp är vinnare av Helsingborgs stads miljöpris

Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021 för sitt arbete med ett hållbart jordbruk som binder kol och återför näring till jorden. Han och Krokstorps gård är en svensk föregångare inom jordbruksmetoden Conservation agriculture.

– Vi är väldigt stolta och glada över det här priset på gården. Det sporrar oss att fortsätta utveckla jorden och fastigheten i många generationer till. Personligen ger miljöpriset även ett erkännande om att vi är på rätt väg och att vi har Helsingborg och helsingborgarna med oss, säger Martin Krokstorp.

Runt Krokstorps gård utanför Påarp står fälten gröna och de sista blommorna vajar långt in i november. Några planer på att på att plöja upp jorden inför nästa odlingssäsong finns inte.

”Vi odlar inte växterna längre, vi odlar jorden”

Jordbruksmetoden kallas Conservation agriculture och handlar om att röra jorden så lite som möjligt, att växla mellan olika grödor och att täcka jorden med grönska så stor del av året som möjligt. På sätt binds mer kol i marken genom växterna, samtidigt som jorden får mer näring som ger ett bättre mikroliv och en ökad bördighet till nästa gröda.
– Vi odlar inte växterna längre egentligen, vi odlar jorden. Det är den som är grundförutsättningen för att vi långsiktigt ska kunna fortsätta med livsmedelsproduktion på gården, säger Martin Krokstorp.

Grönt fält i november
En av principerna inom Conservation agriculture är att marken ska vara grön så stor del av året som möjligt. Foto: Calle Berglund/ Helsingborgs stad

Halverad arbetstid och dieselförbrukning

Genom att låta jorden vila under senhösten och vintern har gården halverat arbetstiden i fält och dieselförbrukningen i maskinerna. Nästa gröda sås i resterna av skörden.
– Jordbruksmetoden på Krokstorps gård har många positiva effekter både för klimatet, jorden och biologisk mångfald. Dessutom deltar gården i ett innovationsarbete för att återvinna fosfor från stadens avloppsvatten till biogödsel på åkern. Därför är Martin Krokstorp en värdig vinnare av Helsingborgs stads miljöpris, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborg stad.

Ökad kolinlagring och minskad markförstöring

FN:s klimatpanel IPCC har beräknat att jordbruk, skogsbruk och landanvändning står för omkring 23 procent av utsläppen av växthusgaser. Jordbruksmetoden Conservation agriculture och liknande tekniker ses som viktiga för att öka koldioxidinlagringen och minska markförstöringen i hela världen.[1]
– Martin Krokstorp och Krokstorps gård är en svensk föregångare inom Conservation agriculture som visar hur ett mer hållbart jordbruk kan bidra till ökad kolinbindning och minskade utsläpp i Helsingborg, Sverige och hela världen, säger Johan Vesterlund (C), ordförande i miljönämnden i Helsingborg stad.

Årets miljöpris delades ut under näringslivsfrukosten HBG frukost den 7 december som anordnades av Företagarna i Helsingborg. Här kan du se en film där miljöprisvinnaren Martin Krokstorp berättar mer om sitt arbete.

Juryns motivering:

Martin Krokstorp och Krokstorps gård är en svensk föregångare inom Conservation agriculture. En jordbruksmetod som ger multifunktionella ekosystemtjänster, jämfört med hur jordbruksmark traditionellt odlas och brukas. Metoden binder bland annat in kol och återför näring till jorden. Utöver detta har gården också återskapat våtmarker och deltagit i Helsingborgs innovationsarbete kring återvinning av fosfor från avloppsvatten. Martin och Krokstorps gård flyttar med kunskap och öppenhet fram bilden av vad ett hållbart jordbruk kan vara: ett jordbruk som bidrar till minskade miljö- och klimatsutsläpp och ökad kolinbindning.

Kontakta vinnaren: 

Martin Krokstorp: 0709- 93 21 51
martin@krokstorp.net
 

Presskontakter:

Henrik Frindberg, miljödirektör
042-10 50 25 , henrik.frindberg@helsingborg.se

Johan Vesterlund (C), ordförande i miljönämnden
073-047 98 54, johan.vesterlund@helsingborg.se

Sofia Mattsson, miljöstrateg
073-23 11 171, sofia.mattsson@helsingborg.se


[1] Climate change and land 2019: An IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Geneva: The Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC, 2019.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen