Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Martin Schibbye och Mona Sahlin till Dunkers kulturhus

Dunkers kultur i Helsingborg  kan nu stolt meddela två fina nytillskott i serien Samtal på Dunkers, nämligen journalisten Martin Schibbye i april och socialdemokraternas första kvinnliga partiledare Mona Sahlin i maj.Serien startade tidigare i år med skådespelaren Johannes Brost. I mars möter vi författaren Klas Östergren och musikern Georg Riedel

Martin Schibbye
Lördag 5 april kl. 14.00
Förutom sin journalistutbildning har Martin Schibbye även läst statsvetenskap och ekonomisk historia. Efter sin examen frilansade han som journalist i Syd- och Sydostasien med utrikesreportage.  Världskänd blev han och fotografen Johan Persson 2011 när de fängslades i Etiopien och fick tillbringa 438 dagar i fågenskap. Berättelsen blev en bok med just titeln ”438 dagar” och de skriver: ”Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått åt helvete”. Schibbye och Persson blev åtalade för terrorbrott och i december samma år dömdes de till 11 års fängelse, vilket väckte starka känslor världen över. Den 10 september 2012 blev de benådade och när de lämnade Etiopien fick de tillbaka dator och anteckningsböcker när de släpptes, men de hade även smugglat ut tusentals sidor med anteckningar. De har därefter startat en ideell förening: Kalityfonden, som ger ekonomiskt stöd till reportrar och fotografer över hela världen som fängslas eller förföljs. 2013 tilldelades Schibbye och Persson ”Ludvig Nordström-priset”. Intresset för deras fängelsevistelse i Etiopien är stort och allt tyder på att boken kommer att bli både film och teater.
Martin Schibbye samtalar med Sören Sommelius

Mona Sahlin
Lördag 31 maj kl 14.00
Mona Sahlin blev socialdemokraternas första kvinnliga partiledare 2007 och ledde partiet i fyra år till hon avgick i mars 2011. Som 25-åring valdes hon in för första gången i riksdagen 1982. Sedan dess har hon haft flera statsrådsposter i Ingvar Carlssons och Göran Perssons regeringar. 1990 blev hon arbetsmarknadsminister och bl.a. tack vare sin debattstil utsågs hon till SAP:s (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti) första kvinnliga partisekreterare två år senare.
I den 1994 tillträdda regeringen var hon jämställdhetsminister och biträdande statsminister. Hösten 1995 lanserades Sahlin som kandidat till ordförandeposten inom SAP sedan Ingvar Carlsson beslutat avgå. Hon återkom i regeringen 1998 som biträdande statsråd i Näringsdepartementet.
Efter valet 2002 utsågs hon till statsråd i Justitiedepartementet. Vid regeringsombildningen 2004 fick Sahlin nya uppgifter som samhällsbyggnadsminister och chef för Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.
Samtalsledare är Ann-Marie Rauer journalist och programledare på SVT.Innan dess, i mars månad

Klas Östergren
Lördag 8 mars kl. 14.00
Författaren och översättaren Klas Östergren fick sitt stora publika genombrott 1980 med sin fjärde roman ”Gentlemen” som har blivit en modern svensk klassiker som hela tiden upptäcks av nya läsare. Debutromanen ”Attila” utkom 1975 och jämfördes med Ulf Lundells debutroman ”Jack”. Andra kända verk är ”Gangsters”, ”Veranda för en tenor”, ”Den sista cigaretten”, ”Under i september” och ”Handelsmän och partisaner”. Klas har dessutom skrivit ett antal filmmanus för Sveriges Televisions produktioner och haft stora framgångar både som manusförfattare och översättare.. Han har fått många priser genom åren såsom ”De Nios stora pris”, ”Doblougska priset”, ”Eyvind Johnsonpriset”, ”Priatenpriset”, ”Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris” och ”Sveriges Radios Novellpris”.
Klas Östergren samtalar med Lars Svenson.

Georg Riedel
Lördag 22 mars kl. 13.00
Jazzmusikern och kompositören Georg Riedel kom från dåvarande Tjeckoslovakien till Sverige 1938 när han var 4 år gammal. Riedel har spelat tillsammans med många av jazzens stora bl.a. Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin. Han har komponerat musiken till många av Astrid Lindgrens filmer och ligger alltså bakom kända melodier som ”Idas sommarvisa”, ”Du käre lille Snickerbo” för att nämna några. Riedel har även tonsatt visor av andra folkkära barnboksförfattare som Barbro Lindgren, Gunilla Bergström samt Lennart Hellsing. Han har dessutom skrivit en del konstmusik t.ex. en opera efter Strindbergs Hemsöborna och körmusik till Tomas Tranströmers verk. Georg fick Gullspiran på Guldbaggegalan 2009 och har även tilldelats både Lars Gullin-priset och Hugo Afvén-priset. Samtalsledare är Per Nyrén.
Detta samtal sker som en programpunkt i samband med öppnandet av utställningen ”Loranga! Loranga! – en VÄLDIGT stor utställning om Barbro Lindgrens universum” på Dunkers. Vernissage 22 mars kl 14-17.

Biljetterna till samtalen i receptionen på Dunkers eller via www.ticnet.se

Samtliga samtal sker i Konsertsalen, plan 2

Samtal på Dunkers är ett samarrangemang mellan Dunkers kulturhus och Förlaget NordJem i samarbete med Föreningen Norden, Helsingborgs Bibliotek, Killbergs Bokhandel och ABF.

Kontakt:
Monica Enelund Posnic
042 10 76 58
monica.enelund@helsingborg.se

Presskontakt:
Tommy Esjörnsson
042 – 10 49 04
tommy.esbjornssson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


 Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55