Gå direkt till innehåll
Medeltida borgtornet får ny renässans – på webben

Pressmeddelande -

Medeltida borgtornet får ny renässans – på webben

Förra sommaren blev det medeltida borgtornet Kärnan i Helsingborg till bergochdalbana i Tyskland och nu kan man uppleva tornet online. Projektet motiveras som något som ligger i tiden – ett modernt grepp på historia.

Kulturmagasinet har som uppdrag att samla in, berätta och tillgängliggöra Helsingborgs historia. Kärnan, som stadens mest kända landmärke, är en del av det arbetet och det publika perspektivet blir allt tydligare. 2014 blev inte bara året som Kärnan blev en bergochdalbaneattraktion i Tyskland det blev framförallt året då Kulturmagasinet startade en utställning inne i tornet (En levande historia). Pelle Johansson, antikvarie på Kulturmagasinet kommenterar utvecklingen;

– Kärnan är ett stort turistmål i staden och det ska vi givetvis ta vara på. Samtidigt så är det en del av stadens historia, vilket inte endast intresserar turister utan också Helsingborgarna. Utställningen vi öppnade 2014 var ett steg mot att levandegöra Helsingborgs historia för dessa två målgrupper. Ett steg där historia blir tillgängligt, ett begrepp vi jobbar vidare med. Kärnan som plats är inte åtkomlig för alla, har begränsade öppettider och stängt under vintersäsong. Den digitala upplevelsen av Kärnan är alltså ett sätt för oss att tillgängliggöra historian för dom som inte kan ta sig dit, inte kommer uppför trapporna eller när tornet håller stängt.

Max Lennartsson, webbredaktör på Kulturförvaltningen beskriver hur arbetet gått till;

– Med den nya virtuella rundvandringen i tornet vill vi dels tillgängliggöra det för dem som inte kan ta sig upp i tornet och dels locka in fler människor till vårt underbara torn. Vi har använt små medel för att skapa guiden: en smartphone, en fotoapp, ett automatiserat stativ som roterar 360 grader och vår befintliga audioguide. Resultatet blir heltäckande och interaktiva 360 graders-bilder som du kan titta runt i samtidigt som du lyssnar på audiogudien.Med enkla verktyg har vi alltså öppnat Kärnan för de som inte kan ta sig upp och de som drömmer om att komma hit.

På Helsingborg.se/karnan klickar man sig vidare till ”Virtuell guide av Kärnan”. Där finns instruktioner om tillvägagångssätt och vad som kan ses. Helsingborgs museer har som målsättning att utveckla tillgängligheten ytterligare genom fler språkversioner, kortfilmer, lästips och lärarhandledningar.

Arrangemangskontakt: Pelle Johansson, Antikvarie Helsingborgs museer/Kulturmagasinet. 0702104521 eller Per-Magnus.Johansson@helsingborg.se

Presskontakt: Dennis Nilsson, Pressansvarig kulturförvaltningen. 042-10 42 32 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Foto: Markus Nilsson

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55