Gå direkt till innehåll
Under hökens vingar kom – en konst(ig) utställning för barn och vuxna är den första utställningen som visas i nya Konsthallen på entréplan och öppnar 30 september. Illustration: Nan Embäck. Foto och kollage: Maja Lindberg.
Under hökens vingar kom – en konst(ig) utställning för barn och vuxna är den första utställningen som visas i nya Konsthallen på entréplan och öppnar 30 september. Illustration: Nan Embäck. Foto och kollage: Maja Lindberg.

Pressmeddelande -

Nu öppnar en konst(ig) utställning för barn och vuxna – Under hökens vingar kom!

Välkommen på pressvisning: Under hökens vingar kom – en konst(ig) utställning för barn och vuxna
Onsdag 27 september 2023 klockan 11.00. Samling i entrén där utställningsproducent Susannah Young Kronsell tar emot. Under pressträffen medverkar även en förskoleklass från Mariaparkskolan som har workshop med Nan Embäck i utställningen.
Anmälan till: goran.svensson@helsingborg.se senast tisdag 26 september kl.12.00.


Nu öppnar en konst(ig) utställning för barn och vuxna
Under hökens vingar kom!

Dunkers kulturhus kommande utställning Under hökens vingar kom! – en konst(ig) utställning för barn och vuxna är just en ovanlig konstutställning som riktar sig till både barn och vuxna. Utställningen är producerad tillsammans med de tre regionala konstnärerna Gertrud Alfredsson, Johan Bjärntoft och Nan Embäck i en produktion som kommer att förändras under själva utställningstiden genom att barn sätter sin prägel på gestaltning och innehåll. Utställningen öppnar 30 september och blir den allra första som visas i den nya utställningshallen Konsthallen på entréplan efter den lokalhistoriska utställningen På gränsen.
Utställningen visar konst i olika former: målning, keramik, och skulptur. Vår ambition är att tillsammans med de tre samtidskonstnärerna skapa en utställning som är lika välkomnande för en vuxen som för en 6-åring, säger utställningsproducent Susannah Young Kronsell på Dunkers kulturhus.

Utställningen fokuserar på interaktivitet och att uppleva konst genom sina sinnen. Här kan besökaren, känna på material som konsten är gjord av, balansera eller vila på en stock, lyssna på hur en konstnär jobbar. En kan lägga sig på en kudde och se konsten från ett nytt perspektiv. Testa olika masker och se vad som händer.

Frågorna som konstnärerna berör är något man som människa förhåller sig till oavsett vilken ålder man är i. Frågor som både rör människa och natur och vad det över huvud taget är att vara en människa. Vilka vägar ska man ta och vart vill man?
– Barn har lika mycket rätt att ta del av konst och kultur som vuxna har. I "Under hökens vingar kom!" visar vi konst av vuxna men på ett sätt som gör det tillgängligt även för barn. Här vill vi att alla ska känna sig välkomna och nyfikna på konsten, utvecklar Susannah Young Kronsell. I stället för traditionella utställningstext har vi till exempel filmer där konstnärerna berättar om sitt arbete för att tillgängliggöra informationen även för den del av publiken som inte kan läsa. Det kommer även finnas möjlighet för olika typer av skapande för dig som besökare i form av workshops och familjelördag.

Interaktivitet för alla sinnen
Vid utvalda tillfällen kommer konstnärerna ha workshops med barnen där de blir delaktiga och är med och skapar en fortsättning på utställningen i konsthallen. Detta gör att konsthallen fortsätter att förändras och utvecklas visuellt under hela utställningsperioden, i ett nära samarbete mellan de tre konstnärerna och besökarna i de yngre åldrarna. Samtliga tre samtidskonstnärer har också jobbat som pedagoger i konst; både på konstskolor för vuxna och tillsammans med barn:
– I arbetet med utställningen har vi mött barn i utställningarna och tänkt på hur de upplever och tar till sig konst och vi har frågat dem vad de tänker på när de hör ordet konst. Flera börjar då fundera och landar ofta i samma konklusion, ordet konstig, vilket då också har inspirerat till utställningens titel, säger Susannah Young Kronsell.

Spännande på så många plan

– Jag är riktigt exalterad av att se hur den här utställningen artar sig över tid när de yngre får komma med sina idéer och förslag och börjar skapa. Så det är garanterat minst lika spännande och intressant för mig och konstnärerna som det troligtvis kommer att bli för barnen. Givetvis också för besökarna, som får se utställningen ändra innehåll och gestaltning över tid. För det egentligen på sista dagen som utställningen blir komplett, berättar Susannah Young Kronsell.

    Vad: Under hökens vingar kom – en konst(ig) utställning för barn och vuxna
    Var:
    Konsthallen, entréplan
    När:
    30 september – 3 mars 2024. Vernissage 30 september klockan 11.00 – 15.00 (med fri entré).
    Entré: 100 kronor. Fri entré för barn och ungdom till och med 18 år samt kulturkortsinnehavare.

    Mer läsning: Under hökens vingar kom
    https://dunkerskulturhus.se/utstallning/under-hokens-vingar-kom-en-konstig-utstallning-for-barn-och-vuxna/

    Här finns pressbilder: Dunkers kulturhus och Under hökens vingar kom!
    https://www.flickr.com/photos/dunkerskulturhus/albums
    https://flic.kr/s/aHBqjAVjxT

    Utställningens ledord:
    - samtidskonst från regionen
    - konst med hög kvalitet
    - taktilt
    - tre spännande konstnärer
    - barnens skapande synliggörs
    - nytänkande och nyskapande
    - dynamiskt

    Kontaktpersoner:
    Susanna Young Kronsell, utställningsproducent Under hökens vingar kom, Dunkers kulturhus, kulturförvaltningen, Helsingborgs stad
    0732-315347 eller susannah.young@helsingborg.se

    Presskontakt:
    Göran Svensson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad
    0732-31 50 36 eller goran.svensson@helsingborg.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55