Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt samarbete mellan museer ska locka fler elever

En gemensam guide till lärare och skolklasser från båda sidor sundet. Det är det första resultatet av ett nytt samarbete mellan Fredriksdal museer och trädgårdar och Tekniska museet i Helsingör. Museerna besöks årligen av många skolklasser från respektive grannland och nu skapas bättre förutsättningar för ökat kunskapsutbyte.

Syftet med handledningen är att stötta lärarnas undervisning på plats. I kombination med gratis inträde vill man kunna bidra till att än fler skolklasser deltar i museiundervisningen.

-          Det har visat sig att språket är ett hinder vid museibesöken. Med samarbetet hoppas vi på att minska språkförbistringen och ge lärarna bättre förutsättningar för sina besök, säger Michael Gyldendal, chef för Skoletjenesten på Danmarks Tekniska Museum.

Genom en gemensam handledning, som har skickats ut till alla lärare i Helsingör och Helsingborg, ska språkbarriärerna minska och kunskapsutbytet öka.

-          Handledningen ska fungera som ett komplement till undervisningen. Vi har också valt att skriva lärarhandledningarna på våra egna språk, som ett led i integrationen i Öresundsområdet, säger Karin Hjelmér museipedagog från Fredriksdals museer och trädgårdar.

Anne-Mette Hermansen från studievägledning Center Helsingör ser också möjligheterna för elever på båda sidor av sundet att stimuleras till ökat lärande under besöken.

-          Både Fredriksdal museer och trädgårdar och Tekniska museet rymmer mycket kunskap och har ett pedagogiskt förhållningssätt som skolor kan dra nytta av. Ett besök blir ju också en spännande kulturell resa, avslutar hon.

Lärarhandledningen är publicerad med stöd från HH samarbete i Helsingör – Helsingborg ochuppbyggd i olika steg.  Till handledningen kommer det att finnas ordlistor att hämta på museernas respektive hemsidor.



För kontakt eller vidare information vänligen kontakta:

Michael Gyldendal, Skoletjenesten Danmarks Tekniska Museum 
Tel: +45 4922 2611 mg@tekniskmuseum.dk

Karin Hjelmér, Pedagogik/Förmedling Fredriksdal museer och trädgårdar

Tel: +46 42 10 45 00 karin.hjelmer@helsingborg.se

Anne-Mette Hermansen, Centrum för pedagogisk utveckling Helsingör

Tel: +45 49 28 33 19   amh33@helsingor.dk

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55