Gå direkt till innehåll
På H22 City Expo finns de smarta toaletterna med sikte på framtidens behov

Pressmeddelande -

På H22 City Expo finns de smarta toaletterna med sikte på framtidens behov

Kräsen, äckelmagad eller bara rädd för att det inte blir lugn och ro. Alla behöver vi ­– men få pratar om det. På H22 City Expo duckar vi inte. Här har vi tänkt på hållbara sanitära system, estetik, barnens behov - och, ja, fått till ett gäng nödvändiga hållbara lösningar.

I 35 dagar pågår den internationella innovationsshowen H22 City Expo som kommer att locka åtskilliga besökare från när och fjärran. Då känns det bra att vi inte har glömt toaletterna. Här följer några smarta, innovativa och omtänksamma varianter som besökarna kan prova eller bara kolla in under stadsmässan den 30 maj – 3 juli nästa år. Du hittar dem också i vårt program på h22cityexpo.se.

Tre rör ut – cirkulär magi på RecoLab

Under H22 City Expo kan besökare följa med på en guidad tur och få en inblick i hur tre rör leder direkt från Oceanhamnens fastigheter rakt in i RecoLabs världsunika cirkulära utvecklingsanläggning. Toalettvatten, köks-, disk- och tvättvatten samt matavfall färdas i tre separata rör till avloppsreningsverket där avfallet tas om hand och källsorteras för att utvinna viktiga resurser som sedan kan återanvändas ute i samhället.

Precis som källsorterat hushållsavfall möjliggör återvinningen av papper, glas och metall, så möjliggör tre rör ut en bättre återvinning av viktiga resurser från avloppsvatten och matavfall, nämligen kväve, fosfor och rent vatten. Anläggningen är först i världen med att göra detta i stor skala och utgör därmed ett självklart nav för stadsutveckling och dialog kring hållbara kretslopp.

En interaktiv och inspirerande utställningsmiljö ger besökare, oavsett bransch och bakgrund, en gemensam kunskapsplattform för stadsutveckling.

Lätta på trycket och aktivera kretsloppet med P-bank

Med den flyttbara urinoaren P-bank kan besökaren på H22 City Expo upptäcka ny teknik för att återvinna fosfor – samtidigt som du lättar på trycket. P:et i P-bank står för engelskans pee (kiss) och är dessutom den kemiska beteckningen för fosfor.

Processtekniken i den mobila urinoaren är densamma som på RecoLab, i mycket mindre skala. P-bank är framtagen med inspiration från ett nätverk på Weimar Universitet i Tyskland som byggt den första kända P-banken. Projektet testar funktionen hos ett nybyggt toalettsystem för offentliga utrymmen för att presentera nya hållbara sanitära system som ett alternativ till det konventionella avloppssystemet. Under H22 City Expo erbjuds dagliga guidningar på både svenska och engelska.

En familjevänlig toalett på Dockan och Fredriksdal

Här är barnens upplevelse satt i första rummet, och resultatet är ett par offentliga familjetoaletter med fokus på en trygg, rolig och barnvänlig kisspaus.

Den offentliga toaletten är en given beståndsdel i en öppen och omtänksam stad. Barn har rätt till en trygg toalettupplevelse och därför har Helsingborgs stad och Danfo samarbetat för att utveckla ett par av stadens offentliga toaletter i en mer familjevänlig och lekfull riktning.

Genom intervjuer med barn och familjer i Helsingborg har problem, tankar, idéer och möjliga lösningar identifierats. Baserat på detta underlag har två nya offentliga toaletter tagits fram. En ska ligga i anslutning till Dockanparken i Oceanhamnen och den andra vid Dinosaurielekplatsen på Fredriksdal.

Tillgång till toaletter - ett av FN:s hållbarhetsmål

Internationella toalettdagen är en FN-dag och infaller den 19 november varje år. Den instiftades 2013 av UN Water tillsammans med partner och regeringar. Att säkerställa att alla människor i världen har tillgången till toaletter är det sjätte av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling som ska förändra världen till år 2030.

För mer information kontakta:

Pressansvarig Karin Liliedahl

0731-51 85 11

h22press@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


H22 City Expo

Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kan besökarna under mässan se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad. Info om programmet hittar du här h22cityexpo.se.

Helsingborg – en av Europas mest innovativa städer

Det är en utmärkelse som EU-kommissionen delar ut till den europeiska stad som bäst kan visa sin förmåga att nyttja innovation för att förbättra invånarnas livskvalitet.

Helsingborg har en stolt tradition av att arrangera stora mässor. 1955 kom en miljonpublik till hantverks- och designmässan H55. 1999 blev H99 föregångare till en rad andra bomässor i landet. Genom H22 tar Helsingborg traditionen till nästa nivå och fokuserar på en fråga som med tiden

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55