Gå direkt till innehåll
Kulturmagasinet
Kulturmagasinet

Pressmeddelande -

PRESS: Helsingborgs bäst bevarade historier får liv

Öppet hus på Kulturmagasinet
19 november 11.00-16.00En del av kulturveckan
Fri entré

I Helsingborg finns en verksamhet som jobbar med att bevara stadens historia och berätta den. Verksamheten heter Kulturmagasinet. Som en del av Helsingborgs museer samlar Kulturmagasinet givetvis på gamla föremål men också på föremål från idag, som ju är en del av stadens historia imorgon. Allt de får in, från medeltida vapen och sköldar till ett par välanvända sneakers från igår, samlas i tio magasin tillsamman ungefär lika stora som en fotbollsplan. Allt finns under marken på Fredriksdal. 19 november öppnas dörrarna för allmänheten och Helsingborgs bäst bevarade historier får liv.

Som en del av Helsingborgs kulturvecka öppnas Kulturmagasinets dörrar upp och verksamheten visas för allmänheten.Museimagasinen visas, besökarna får följa med till konserveringsateljéerna, se den digitala museisamlingen och dokumentationsprojekten. Helsingborgsmuseers personal visar besökarna runt så varje steg blir en möjlighet till lärdom. Tillfället är även för den yngre publiken då det hålls familjevisningar, pyssel, quiz, och fika (till självkostnadspris). Eftersom större delen av Kulturmagasinets verksamhet ligger under marken på Fredriksdal är det nog många som inte sett verksamhetens betydelse för stadens historia. Antikvarie Per-Magnus Johansson berättar varför du borde passa på att besöka Kulturmagasinets öppna hus; 

– Kulturmagasinet är en historisk och entidlös plats. Helsingborgarna är med och skapar stadens historia varje dag och vi samlar in den. Det här är ett tillfälle för Helsingborgarna att få se berättelsen om dem själva, och de som levat här före dem och få en hint om hur morgondagens historia ser ut. Ett tillfälle att kliva in bakom kulisserna hos en av stadens minsta kulturinstitutioner med en oväntad bred och innehållsrik vardagsverksamhet.

Fullständigt program
Fotografering och utklädnad i antik fotostudio
- Fotohistorisk utställning
- Magasinsvisningar (kl. 11.15, 11.45 (familjevisning), 12.15, 12.45, 13.15 (familjevisning), 13.45, 14.15, 14.45 (familjevisning) samt 15.15)
- Besök utställningen ”Tingen i samlandets spår” (visningar kl. 11.30 och 13.30)
- Möt konservatorerna i konserveringsateljéerna
- Pyssel och quiz för barn och vuxna
- Möt stadsantikvarien och prata byggnadsvård
- Få hjälp att söka i våra samlingar genom databasen Carlotta och stadslexikonet
- Fika till självkostnadspris

Arrangemangskontakt 1: Annelie Månsson Hassby, registrator/arkivarie Kulturmagasinet, annelie.manssonhassby@helsingborg.se eller 0706-604517.

Arrangemangskontakt 2: Per-Magnus Johansson. Antikvarie Helsingborgs museer.per-magnus.johansson@helsingborg.se eller 070-210 45 21

Presskontakt: Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgsstad.

042-10 42 32 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55