Gå direkt till innehåll
Bild: Pia Lindenbaum
Bild: Pia Lindenbaum

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN: Möt Gråvargar och Älgbrorsor i Pija Lindenbaums bildvärld

Dunkers kulturhus
Utställningsperiod: 6 juni 2020 – 10 januari 2021
PRESSVISNING 5 juni klockan 11.00. Anmälan till dennis.nilsson@helsingborg.se senast 4 juni klockan 12.00

Vad är det vi ser när vi ser det vi ser? Är det viktigt att förstå hur andra människor upplever världen? Dessa frågor, och många fler, är aktuella när Dunkers kulturhus i Helsingborg i sommar öppnar utställningen Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld. Utställningen vill stimulera barns och vuxnas fantasi, seende och funderingar kring det tydligt synbara, men också det som kanske inte omedelbart är synligt för ögat. En upplevelse för barn och vuxna tillsammans.

Barn är filosofer till sin natur och de ställer ofta många och ocensurerade frågor. Att få veta och undra, och vara säker på det man tror på, är egenskaper som inte sällan putsas bort när man blir lite äldre. Med utställningen Gråvargar och Älgbrorsor bjuds besökaren in att tänja lite på verkligheten. Att låta sig förundras och fundera över det som syns.

Pija Lindebaum är en av vår tids främsta svenska bilderboksskapare. Hon arbetar som författare och illustratör. Mellan 1999-2007 hade Pia stol nummer 14 i Svenska barnboksakademin. Pijas signum är förmågan att hantera text och bild på ett unikt vis som kombinerar humor, melankoli och originalitet. Hon skruvar sina berättelser på ett personligt sätt och skapar extraordinära skildringar av barn i vår tid; Gittan, Åke, Lill-Zlatan, Kenta och Siv, som alla återfinns i utställningen, är alla egensinniga, speciella karaktärer.

Dunkers kulturhus utställningsproducent AnnCatrin Gummesson beskriver utställningen så här:

-Arbetstiteln i utställningen är ”Vad är det vi ser när vi ser det vi ser” vilket man ibland kan undra över när vi i grupper betraktar samma händelser, eller samma objekt, men ändå har olika uppfattningar om det vi just har sett. I utställningen kommer våra sinnen att aktiveras på flera vis – genom ljus, ljud och synintryck - men också via det som kanske inte alls är så tydligt, men ändå finns där. Och förstås genom en stor mängd spännande möten och program under utställningsperioden. Med Pija Lindenbaums mångbottnade bilder som en viktig utgångspunkt i utställningen hoppas vi tänja på verkligheten en stund för barn och vuxna. Här ges möjlighet att ligga ner och lyssna i Gittans rödlila skog, att vara med när Siv sover vilse och också möta Else-Maries sju små pappor. Här möter vi också en stor raggig varg ur Pija Lindenbaums bok Gittan och gråvargarna. Alla barn och vuxna är varmt välkomna till en spännande och underfundig utställning i sommar.

Covid-19
Vi ber om förståelse kring att datum, tider, förutsättningar och begränsningar kan ändras hastigt på grund av rådande pandemi. Dunkers kulturhus och Helsingborgs stad följer utvecklingen och de rekommendationer som folkhälsomyndigheten uttalar.


Kontaktpersoner
AnnCatrin Gummesson, utställningsproducent Dunkers kulturhus.
0703-89 45 22 eller anncatrin.gummesson@helsingborg.se

Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll