Gå direkt till innehåll
Foto: Anna Bank
Foto: Anna Bank

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN: Öppning av utställningarna SVAMP och Äppeltider på Fredriksdal

Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborg
10 september 2021
Pressvisning: 10 september klockan 11.00 i Prästgårdens samlingssal (pressvisningen börjar med Svamp och avslutar med Äppeltider)
Välkommen med din anmälan till fideli.osterstrom@helsingborg.se senast 9 september 12.00.

Nu är det dags för öppning av två traditionella Fredriksdalsutställningar, SVAMP och Äppeltider. Sommaren har gett goda förutsättningar för två rika utställningar. Regnet har fallit i slutfasen av sommaren och det har verkligen gjort gott för att Svamputställningen ska fortsätta vara Sveriges största. Äppeltider är en kärnfull och inspirerande utställning om och med äpplen. Äppeltider flyttar i år närmre Fredriksdals fruktträdgård och visas både inom- och utomhus.

SVAMP 10-19 september
Regn, regn, regn! Augustivädret har gett de bästa förutsättningarna för en bra svampsäsong. Nu öppnar årets svamputställning där både den mest inbitne svampplockaren och riktiga noviser har något att lära av utställningen som visar flera hundra arter som samlats in från skånska svampmarker. Svampentusiaster har redan kunnat skörda kantareller, Karl-Johan, och champinjoner, men nu i september är det störst chans att hitta många olika arter. Utställningen som visas i Prästgården byter ständigt skepnad eftersom nya svampar samlas in dagligen. Under hela utställningsperioden finns svampexperter på plats som gärna delar med sig av sina kunskaper och hjälper till med att berätta vad som finns i besökarnas svampkorgar.

Äppeltider 10-26 september
Äppeltider visas i år både inne och ute, och närmare fruktträdgården så att besökare på ett naturligt sätt kan gå mellan utställningsrummet i Herrgårdens södra flygel och träden i fruktträdgården. Fredriksdals många äpplesorter i fruktsamlingen visas upp, och vi lyfter särskilt de kulturarvssorter i Fredriksdals lokala klonarkiv som utgör en del av Nationella genbankens bevarandearbete. Vi har också hämtat sorter från fruktsamlingarna på Balsgård och på Alnarp. Detta för att visa på den fantastiska mångfald och rikedom av olika och spännande äpplesorter som finns i världen och har funnits genom historien. Under helgerna kommer utställningsområdet bemannas med Fredriksdals personal som kan visa, berätta och ge råd. Vid två tillfällen kommer det finnas möjlighet till sortbestämning, varav den ena under Mikaeli marknad.

- Båda utställningarna är ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer om svamp och frukt, både för den som är nybörjare och för den som kan lite mer. Två mycket uppskattade utställningar som är klassiska här på Fredriksdal men som verkligen ligger i tiden då självhushållning, närproduktion och hållbarhetstänkt tar mer och mer plats i vårt medvetande, säger Maria Axelsson som är projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.

    Kontaktpersoner
    Svamputställningen SVAMP: Maria Axelsson, projektledare Fredriksdal.
    0702-10 45 32 eller maria.axelsson@helsingborg.se

    Äppeltider: Lena Ansebo, trädgårdshistoriker och utvecklare på Fredriksdal museer och trädgårdar. 0702-10 45 31 eller lena.ansebo@helsingborg.se

    Presskontakt och anmälan: Fideli Österström, projektledare kommunikation.
    0722-138947 eller fideli.osterstrom@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55